Situatia Romaniei in ceea ce priveste gestionarea deseurilor este una dintre cele mai grave din Europa, a avertizat astazi Julio Garcia Burgues (foto), responsabil de Managementul Deseurilor la nivelul Comisiei Europene.
„99% din toate deseurile municipale merg la groapa, in pofida tintelor de reciclare si revalorificare impuse de UE. Procentul de reciclare este de 1%, in contextul in care media europeana este de 24%. In ceea ce priveste compostul, romanii au reusit sa valorifice 0% din deseuri, in timp ce media europeana este de 18%”, a aratat Burgues.
El a incurajat autoritatile romane sa faca mai multe eforturi pentru rezolvarea problemelor din sistemul de management al deseurilor si sa priveasca spre exemplele de succes din Europa, pentru a intelege masurile eficiente luate de alte state.
Managementul eficient al deseurilor este o componenta importanta a unei economii eficiente
”Din nefericire, procentajul fondurilor europene absorbite de Romania in acest domeniu este destul de mic. Romania va trebui sa creasca eforturile pentru a rezolva aceste probleme, iar rezultatele se vor vedea nu numai in termeni de protectie a mediului ci si in termeni de crestere economica, managementul eficient al deseurilor fiind o componenta importanta a unei economii eficiente”, a mai spus oficialul european.
El a mentionat ca noua directiva europeana in domeniul deseurilor impune ca statele europene sa implementeze, pana in 2013, programe de preventie si de gestionare integrata a deseurilor. Potrivit legislatiei europene, Romania va trebui sa recicleze 50% din deseurile municipale pana in 2020.
Guvernul Romaniei a adoptat miercuri Legea aprivind regimul deseurilor care transpune Directiva 98/2008. „Actul normativ a fost transmis ieri prin Ordonanta de Urgenta si ar putea fi promulgat pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare”, a anuntat Ionut Georgescu, director in cadrul Directiei Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din Ministerul Mediului si Padurilor.
Autoritatile dezbat astazi si maine care sunt provocarile Romaniei in domeniul gestionarii deseurilor, in cadrul Conferintei „Managementul Integrat al Deseurilor – Impactul Directivei Cadru si Societatea Europeana a Reciclarii”.
Romania este obligata sa respecte prevederile Directivei 98 in acest domeniu, care impune realizarea unui sistem integrat de gestionare si valorificare a deseurilor, cu tinte ce vor creste in urmatorii ani.
Sursa foto: iisd.ca
Cititi si:
Gestionarea deseurilor in Romania, dezbatuta maine de autoritati
Germania vrea sa grabeasca inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile
Romanii au colectat selectiv cu 60% mai multe deseuri in 2010