Casa studentilor romani – locul doi mondial la eficienta energetica

Casa solara Prispa, realizata de studentii romani, a obtinut locul al doilea, pe plan mondial, la proba de eficienta energetica.

Evaluarea casei s-a realizat in Spania, in cadrul concursului Solar Decathlon Europe, la care Romania a participat pentru prima data.

Casa romaneasca este de tip “energie plus”, ceea ce inseamna ca energia electrica produsa de panourile fotovoltaice depaseste energia consumata de locuinta.

Concursul Solar Decathlon Europe 2012 a avut in total zece probe, iar in clasamentul general, casa romaneasca s-a situat pe locul 9 din 18.

“Suntem multumiti de acest rezultat. Fata de proiectele concurente, noi am avut la dispozitie mai putini bani pentru cercetare. Noi ne propunem sa schimbam ceva pe piata romaneasca, o piata mai putin decat emergenta”, a declarat, pentru Green Report, Alexandra Petraru, coordonator comunicare Prispa.

Sponsorii oficiali ai competiției din Spania au fost Saint Gobain Group, Schneider Electric, Rockwool, FCC si Kommerling.

Locuinta a fost vanduta cu 45.000 de euro

Casa romaneasca a costat in total 125.000 de euro, care au fost obtinuti din sponsorizari. Dupa finalizarea concursului, casa a fost vanduta la licitatie, iar cumparatorii sunt o familie din judetul Bacau. Valoarea de achizitie a fost de numai 45.000 de euro, dar acest lucru este justificat de faptul ca inainte sa fie cumparata “casa a fost montata de trei ori si demontata de doua ori”, a explicat Alexandra Petraru.

In acest moment, casa este in curs de montaj in comuna Margineni din judetul Bacau. Suprafata acesteia este de 87 de metri patrati, fiind conceputa spre a fi locuita de doua persoane. Grupul de studenti Prispa are insa si planuri pentru locuinte mai mari, care pot fi realizate la cererea beneficiarilor.

Alte imbunatatiri ale proiectului initial se refera la adaugarea unui sistem de captare a apei de ploaie, care va fi montat si la casa din judetul Bacau. In varianta initiala, casa avea doar un sistem de recirculare si filtrare a apei.

Casa din Margineni va fi racordata si la reteaua de energie electrica a localitatii. Teoretic, acest lucru nu este obligatoriu, intrucat pe ansamblul unui an, locuinta produce mai multa energie decat consuma. Dar pentru o autonomie reala ar fi necesara si stocarea energiei excedentare intr-o baterie de acumulatori, iar pentru reducerea costurilor de productie, casa Prispa nu a inclus si acumulatori.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

70 de tineri romani construiesc o casa solara pentru Spania

Tehnologiile reduc factura de curent

Casa solara romaneasca Prispa, pregatita pentru industrializare

Schneider Electric si Prispa, la Solar Decathlon 2012
 

spot_img

Ultimele știri