Captivitatea ucide instinctele animalelor salbatice

Leii sau tigrii nascuti in captivitate, ca, de altfel, toate animalele salbatice lipsite de libertatate, isi pierd instinctele de aparare si, din feline suple si fioroase, devin fiinte neajutorate, iar daca se intorc in salbaticie, cad prada chiar propriilor lor semeni.

In plus, reproducerea felinelor mari in captivitate, de multe ori necontrolata, poate duce la suprapopularea gradinilor zoologice si, de multe ori, la degenerarea speciei, problema cu care se confrunta si gradinile zoologice din Romania.

Legislatia internationala prevede reproducerea animalelor salbatice in gradinile zoologice nationale, dar, cu toate acestea, un leu nu va beneficia in cusca sa de la zoo nicicand de ceea ce ii ofera natura si nici nu va dovedi calitatile unui adevarat rege al junglei.

“Un leu de la zoo nu este totuna cu unul care traieste sub cerul liber. El nu este invatat de mama lui sa vaneze, iar acest lucru ii poate fi fatal daca se afla in salbaticie. Nici hrana pe care o primesc felinele in gradinile zoologice sau in circuri nu este totuna cu vanatul devorat pe loc, cu tot cu par si unghii, asigurandu-le astfel toate mineralele necesare unei dezvoltari echilibrate”, a declarat, pentru Green Report, doctorul Amir Khalil, doctor veterinar-sef la Vier Pfoten International, prezent la seminarul ”Provocari in medicina felinelor mari”, organizat de Vier Pfoten Romania.

De curand, si la gradina zoologica din Radauti s-au nascut trei pui de leu. Primesc ingrijiri speciale, mama lor este hranita numai cu carne macra, iar dupa un timp, ar putea fi dati la schimb, cu alte gradini zoologice, pentru a aduce animale noi.

Vier Pfoten, program de control al reproducerii animalelor din zoo

”Sunt impresionata de felinele mari in urma experientei pe care am avut-o cu ele cand am fost in Africa, unde Vier Pfoten, impreuna cu Amir Khalil, care a pus bazele sanctuarului pentru feline mari Lionsrock, din Africa de Sud, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am organizat aceasta intalnire", a spus Anca Tomescu, director administrativ al Vier Pfoten Romania.

Referitor la gradinile zoologice din Romania, una dintre marile probleme o reprezinta suprapopularea cu animale, cauzata de lipsa unui program de control al reproducerii acestora in captivitate.

Vier Pfoten incearca sa demareze in acest sens, impreuna cu Garda Nationala de Mediu, o strategie privind controlul reproducerii si, implicit, de asigurare a conditiilor optime de tinere in captivitate a animalelor salbatice.

Reproducerea animalelor in captivitate este insa deseori necontrololata, mai ales in randurile detinatorilor privati care nu respecta regulile de imperechere a leilor sau tigrilor din dorinta de castig nelimitat.

“Au fost cazuri in care am descoperit feline adulte hranite numai cu apa si lapte, deoarece, dupa un anumit timp, proprietarii lor le neglijau. Reproducerea acestor animale este facuta oarecum fortat, fara sa se tina cont ca sunt sau nu inrudite intre ele, iar puii sunt folositi pentru divertisment sau poze. Odata ce cresc nu mai sunt de folos”, a mai spus Khalil.

Speciile pot degenera prin imperecheri nepotrivite

Felinele mari au instinctele tocite, iar prezenta lor in gradinile zoologice este total in neconcordanta cu nevoile lor. Un leu are nevoie de foarte mult spatiu, comparabil cu suprafata Bucurestiului, spre exemplu. Are, apoi, nevoie de propriul sau teritoriu pe care-l apara, acesta si fiind unul dintre motivele pentru care, uneori, semenii lor eliberati in salbaticie sunt devorati. Regulile de reproducere in salbaticie sunt dirijate instinctiv, iar riscul ca specia sa degenereze prin imperecheri nepotrivite este foarte mic.

O alta problema, in afara de privarea de libertate, o reprezinta si alimentatia din gradinile zoo romanesti care este defectuoasa, in majoritatea cazurilor bazandu-se doar pe pui congelati, iar acest lucru a dus la numeroase boli metabolice, cum ar fi rahitismul, osteoporoza, degenerari ale articulatiilor si, in general, la nedezvoltarea corespunzatoare a animalelor.

Foto: realitatea.net

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Patru lei din Romania si doi din Bulgaria vor fi transferati in Africa de Sud
Biletul spre libertate – leii de la Tecuci au plecat in Africa
Fotoreportaj: Zoo Tripoli, sub asediul gloantelor si al foamei
 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri