Nume consacrate din medicina veterinara internationale vin la Bucuresti, in 21 octombrie, pentru a le impartasi colegilor romani experienta lor si cele mai noi metode de tratament, in cadrul seminarului ”Provocari in medicina felinelor mari”, organizat de Vier Pfoten Romania.
Vor tine prelegeri despre anestezia felinelor mari, despre metodele contraceptive in gradinile zoologice, cat si despre nutritie si patologie Katja Koeppel, senior veterinar la gradina zoologica din Johannesburg; Chris Walzer, profesor la Research Institute of Wildlife Ecology din Viena, Amir Khalil, medic veterinar-sef la Vier Pfoten International si Bogdan Aminkov, profesor la Facultatea de Medicina din Sofia.
La seminar participa si patru medici romani cu experienta: Alexandru Vitalaru, Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, Dan Lescai, sefu clinicii de la Spitalul veterinar Salvavet, -Ilioara, Anca Tomescu, director Vier Pfoten Romania, si Cornel Stoenescu, medic veterinae, Vier Pfoten Romania.
Seminarul este organizat in colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari si Asociatia Medicilor Veterinari si se adreseaza medicilor care lucreaza sau colaboreaza cu gradinile zoologice din Romania, dar si celor care sunt pasionati si vor sa aprofundeze medicina felinelor exotice.
”Pentru mine a fost o dorinta, care apoi s-a transformat in ambitie, de a face si altceva decat programe de castrare. Inca de la prima editie a seminarului, cea de anul trecut, am ales alte animale decat cainii pentru a atrage interesul medicilor catre un subiect nou, care nu a mai fost tratat la noi. Anul trecut am avut ca subiect ursii, care s-a bucurat de un mare succes. De data aceasta am ales felinele mari, fiind impresionata de aceste animale in urma experientei pe care am avut-o cu ele cand am fost in Africa. Unul dintre vorbitori este chiar medicul Amir Khalil, cel care a pus bazele sanctuarului pentru feline mari Lionsrock, din Africa de Sud”, a declarat Anca Tomescu, director administrativ al Vier Pfoten Romania.
Gradinile zoologice din Romania, suprapopulate
Datele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului arata ca, in prezent, Romania are 26 de gradini, menajerii si parcuri zoologice, dintre care patru au ramas fara autorizatie. In multe cazuri, medicul veterinar nu este angajat al gradinii zoo, ci lucreaza in regim de colaborare.
Pe langa accesul greu la specializare, unii medicii se confrunta, in cazul anesteziilor, si cu lipsa medicamentelor dovedite a fi cele mai sigure si eficiente in aceste interventii. Aceasta in contextul in care, intr-o gradina zoologica, anestezia este o interventie obligatorie, dar si delicata in lucrul cu animalele salbatice.
Totodata, ani la randul alimentatia in gradinile zoo a fost defectuoasa, in majoritatea cazurilor bazandu-se doar pe pui congelati. Acest lucru a dus la numeroase boli metabolice, cum ar fi rahitismul, osteoporoza, degenerari ale articulatiilor si, in general, la nedezvoltarea corespunzatoare a animalelor.
O alta mare problema a gradinilor zoo din Romania este suprapopularea cu animale, cauzata de lipsa unui program de control al reproducerii. Vier Pfoten incearca sa demareze in acest sens, impreuna cu Garda Nationala de Mediu, o strategie privind controlul reproducerii si, implicit, de asigurare a conditiilor optime de tinere in captivitate a animalelor salbatice.
Citeste si: Animalele salbatice de la circ, penitenta pe viata in numele distractiei (VIDEO)
Mars impotriva folosirii animalelor salbatice in circuri
Animalele din circuri exerseaza si 1 an pentru 9 minute de spectacol