Bog’Art si-a propus pentru acest an o crestere de 5% pentru cantitatea de deseuri reciclate, au declarat, pentru Green Report, reprezentantii companiei de constructii.
Potrivit datelor furnizate de companie, in 2010 au fost colectati si evacuati 13.803 mc de deseuri, iar valoarea taxei de depozitare s-a situate la 65.200 lei. In 2011 cantitatea a crescut la 19.545 mc, valoarea taxei de depozitare fiind de 86.260 lei.
“Cresterea cantitatii de deseuri evacuate se datoareaza numarului crescut de proiecte desfasurate in decursul anului 2011. Pe parcursul anului au fost valorificate aproximativ 600 tone de deseuri in valoare de 25.910 lei. Mentionam ca in cadrul proiectelor desfasurate parte din deseurile generate care pot fi reciclate, cum ar fi lemnul si fierul, au fost puse la dispozitia beneficiarilor in baza contractelor incheiate”, a declarat, pentru Green Report, Mirela Serghei, reprezentantul Bog’art.
In privinta investitiilor efectuate pentru protectia mediului, Bog’Art a bugetat pentru anul in curs peste 1,1 milioane de lei, in crestere cu 167%, fata de suma alocat in 2010, cand investitiile efectuate de companie s-au cifrat la 416 mii lei.
Consumul de energie, minus 5%
Potrivit Mirelei Serghei, consumul de energie este monitorizat la nivelul organizatiei atat in activitatea desfasurata in cadrul birourilor cat si cea desfasurata in santiere. De asemenea, sunt utilizate la nivel de executie utilaje de mica mecanizare de ultima generatie, iar pentru activitatea de birou sunt utilizate echipamente cu clasa de energie superioara, ceea ce a condus la reducerea consumului de energie.
“In urma monitorizarilor au fost evidentiate economii de 5% in anul 2011 comparativ cu anul 2010 rezultate din consumul de energie bugetat. Totodata este monitorizat si consumul de apa utilizata in activitatea de birou si cea din santiere”, a declarat Mirela Serghei.
In ceea ce priveste emisiile de CO2 Bog’Art urmareste intretinerea si exploatarea corespunzatoare a echipamentelor si instalatiilor din dotare, luand in considerare diminuarea impactului negativ asupra mediului se realizeaza prin reducerea numarului de utilaje invechite fara utilizare prezenta sau viitoare, casarea utilajelor care sunt la terminarea ciclului de viața.
“La nivel de organizatie se are in vedere imbunatațirea tehnologiilor sii produselor in sensul ecologizarii acestora, al obținerii de tehnologii "curate" sii adoptarea masurilor de prevenire a costurilor noncalitatii, a poluarii in toate domeniile de activitate”, a mai spus reprezentantul Bog’Art.
Deseurile din constructii reprezinta 25% din totalul deseurilor generate in UE
Potrivit datelor publicate de site-ul EIONET, deseurile din constructii reprezintă aproximativ 25% din totalul deseurilor generate in UE. In compozitia sa intra numeroase materiale, precum beton, caramizi, lemn, sticla, metale, plastic, solventi, azbest si sol excavat, dintre care multe pot fi reciclate intr-un mod sau altul.
Astfel din totalul deseurilor din constructii si demolari, betonul, caramizile, placile ceramice reprezinta 78%, urmat de lemn cu 11%, metale – 5%, sticla, plastic – 5% si altele – 5%. Deseurile generate de sectorul constructiilor sunt in special depozitate pe rampa de deseuri, incinerate si reciclate, unele tari obtinand procente de reciclare de pana la 80%.
Foto: ecy.wa.gov, hochtief.com, premierconstruction.wordpress.com