Programul Casa Verde, Rabla si Reabilitarea termica, cele mai populare programe de mediu

Programele de mediu derulate de autoritati s-au bucurat anul acesta de succes in randul populatiei, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile oficialilor facute la sfarsit de an. Romanii au beneficiat de bani de la stat pentru a obtine avansul pentru o masina noua si mai putin poluanta, pentru a-si reabilita termic locuintele si pentru a le dota cu echipamente de obtinere a energiei din surse regenerabile.

187.000 de rable au fost radiate

Datele Ministerului Mediului si Padurilor arata ca romanii au casat in 2010 prin programul „Rabla” peste 187.000 autoturisme. Din totalul de 84.000 de autoturisme noi comercializate anul acesta, peste 59.000 au fost cumparate prin Rabla, aproximativ 24.600 dintre acestea fiind din industria autohtona.

Totusi, la mijlocul lunii decembrie 13.000 de vouchere erau nefolosite si se aflau inca pe piata. Posesorii tichetelor valorice le mai pot folosi pana la 31 ianuarie 2011, data la care valabilitatea acestora expira.
Initial, tichetele distribuite de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) ar fi trebuit sa expire la data de 23 noiembrie 2010.

Programul de Stimulare si Innoire a Parcului Auto National va continua in 2011 in forma actuala, cu 3 vouchere in valoare de 3.800 lei fiecare. Potrivit ministrului, Laszlo Borbely, institutia a renuntat la formula cu 4 vouchere dupa ce s-a constatat functionalitatea programului in vechea forma.

Masini noi pentru institutii

Incepand cu anul viitor, institutiile publice vor putea achizitiona autoturisme prin programul Rabla.
Pentru a putea accesa programul, institutiile publice trebuie sa se finanteze:
a) integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale;
b) din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale;
c) integral din venituri proprii.

Programului de stimulare a innoirii parcului auto national a fost suplimentat anul acesta de doua ori, cu 50.000, respectiv 30.000 de tichete, in valoare de 3.800 de lei fiecare.

Aproape 1.200 de case verzi, cu bani de la stat

Potrivit datelor Ministerului Mediului, de la lansarea programului „Casa verde” la 1 iulie 2010, si pana in prezent, peste 15.500 de romani au solicitat finantari in valoare de 91,7 milioane de lei, pentru a-si echipa locuintele cu sisteme de incalzire verzi. Pana in prezent, sumele decontate se ridica la 7.125.581 lei pentru 1.188 beneficiari.

Cei mai responsabili romani in ceea ce priveste utilizarea fondurilor pentru energie regenerabila s-au dovedit locuitorii judetului Harghita. Peste 1.100 de familii harghitene si-au depus dosarul la Programul ”Casa verde” pentru a-si dota locuintele cu sisteme de incalzire ce utilizeaza energia regenerabila. Solicitarile acestora reprezinta fonduri de peste 6.674.100 lei.

In clasamentul zonelor cu cei mai multi romani care vor sa-si inverzeasca locuintele se afla si judetul Bihor, cu 936 dosare in valoare de aproximativ 5.858.000 lei, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, cu 830 dosare, in valoare de peste 5.020.000 lei, APM Brasov cu 607 dosare, in valoare de 3.668.000 lei si APM Mures, cu 546 dosare, in valoare de circa 3.284.000 lei.

La polul opus, agentiile judetene cu cele mai putine dosare depuse sunt cele din Ialomita (118 dosare), Calarasi (96) si Braila (92) dosare.

Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, distribuit la nivelul fiecarui judet, in functie de numarul de locuitori al acestuia.

Bisericile si primariile, invitate sa treaca pe regenerabile

Administratorii lacaselor de cult, dar si primariile vor avea posibilitatea ca de la anul sa doteze cladirile cu echipamente de obtinere a energiei verzi cu fonduri de la stat, in urma modificarii Programului „Casa Verde” si largirii categoriei de beneficiari.

Astfel, in perioada 15.12.2010 – 20.01.2011, Administratia Fondului pentru Mediu organizeaza sesiunea de depunere a cererilor de finantare a proiectelor pentru Programul ”Casa verde” destinat primariilor, institutiilor publice si unitatilor de cult. Suma alocata acestei sesiuni este de 100.000 mii lei.

Programul Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul „Casa Verde” a demarat la 1 iulie 2010.

Scopul acestui Program este imbunatatirea calitatii aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire și obtinerea de apa calda menajera.

Pentru persoanele fizice, sumele acordate anul acesta au variat in functie de tipul instalatiei, astfel:
– pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
– pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
– pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

 

150 milioane de lei pentru reabilitarea termica

Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din Romania consuma de doua ori mai multa energietermica decat un apartament din alte tari europene. Acest lucru duce la facturi mari la intretinere. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii, reabilitarea termica a blocurilor reduce factura de intretinere pe perioada iernii cu pana la 40%.

In 2010, in Programul national multianual privind cresterea performantei energetice au fost cuprinse 896 de imobile. Pentru reabilitarea termica a acestora au fost alocate 150.000.000 lei.

Pana in prezent, in programul de reabilitare termica Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a finantat 50% din totalul lucrarii, Consiliul Local 30%, iar 20% asociatia locatarilor.

Din 2011, finantarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor este incerta, tinand cont de adoptarea OUG 69/2010 care prevede sustinerea lucrarilor de reabilitare termica exclusiv prin credite bancare.
Programul de reabilitare termica se adreseaza Asociatiilor de proprietari care doresc sa creasca performanta energetica a blocurilor de locuinte care au fost construite pe baza unui proiect elaborat in perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora.

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri