„Paza de coasta” pe litoralul romanesc  

Activistii organizatiei Mare Nostrum deruleaza, in perioada 19 septembrie – 23 octombrie, o vasta campanie de monitorizare a plajelor romanesti, din punctul de vedere al gradului de curatenie.

Campania, denumita Coastwatch, face parte din seria de activitati organizate cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre.

Actiunea derulata de Mare Nostrum vizeaza 38 de sectoare de plaja de pe tarmul romanesc.

Litoralul este parcurs de echipe de voluntari si elevi ai institutiilor de invatamant constantene, care inventariaza diferitele tipuri de deseuri abandonate pe plaja.

Datele obtinute vor fi sintetizate intr-un raport care va fi prezentat atat opiniei publice, cat si autoritatilor cu atributii in protectia mediului. Scopul acestei actiuni este de a trage un semnal de alarma cu privire la gravele probleme din zona costiera, in absenta unei activitati de colectare selectiva a deseurilor.

Programul Coastwatch a inceput in Irlanda

“Coastwatch este una dintre cele mai longevive activitati ale noastre si face parte dintr-un program initiat in Irlanda al carui scop este tocmai de a evalua problemele cu care se confrunta zonele costiere europene. Mare Nostrum desfasoara acest program inca din anul 1996. In fiecare an, monitorizam schimbarile produse pe litoralul romanesc dupa fiecare sezon estival. Ceea ce ne dorim este ca toata lumea sa constientizeze ca aceasta problema nu e generata numai de turistii care vin la mare, ci de toti cei care nu colecteaza responsabil. Fie ca suntem constanteni sau doar turisti, cu totii avem o obligatie comuna – aceea de a impiedica transformarea litoralului romanesc intr-o groapa de gunoi”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Scopul principal al evenimentului „Ziua Internationala a Marii Negre” este cresterea gradului de constientizare a autoritatilor locale si a cetatenilor, cu privire la necesitatea imperativa a unui management durabil al zonei costiere romanesti.

Mihai Diac

Foto: www.seaonscreen.org

Citeste si:

Ziua Delfinului, sarbatorita la Sulina cu concursuri de figurine in nisip si body painting

„Think Green: Targul eco”, care promoveaza un comportament responsabil fata de mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri