Oamenii de stiinta de la Centre Européen de Recherches Nucléaires (CERN) au reusit sa capteze atomi de antimaterie, de antihidrogen, timp de peste 16 minute, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Putem sa tinem captivi atomi de antihidrogen timp de 1.000 de secunde", un timp "suficient de lung pentru a incepe sa ii studiem", a declarat Jeffrey Hangst de la Universitatea Aarhus din Danemarca, in numele participantilor la experimentul ALPHA desfasurat in cadrul CERN.
Antimateria, o materie "oglinda" a celei pe care o cunoastem, ramane dificil de observat, deoarece toti atomii de antimaterie se anihileaza la contactul cu materia, producand o cantitate uriasa de energie.
Un atom de hidrogen este alcatuit dintr-un proton cu o sarcina electrica pozitiva si un electron negativ. Un atom de antihidrogen este alcatuit dintr-un proton negativ (antiproton) si un electron pozitiv (pozitron).
Materia si antimateria ar fi fost create in cantitati egale, potrivit teoriilor actuale, in primele momente de dupa Big Bang, dar pe planeta noastra au ramas doar particulele de materie.
Fizicienii incearca sa afle acum unde a disparut antimateria. Ei vor sa analizeze proprietatile antimateriei, care a fost creata in acceleratoarele de particule.
Primii atomi de antihidrogen au fost produsi la CERN inca din 1995, insa la contactul cu materia ei au fost anihilati aproape instantaneu.
Oamenii de stiinta din programul ALPHA al CERN au facut recent un nou pas inainte in aceasta directie, dezvoltand un nou tip de captator magnetic, in care 38 de atomi de antihidrogen au ramas in stare libera, timp de 0,17 secunde.
Durata de izolare a lor a putut fi dusa ulterior pana la 1.000 de secunde, conform unui studiu publicat, duminica, pe site-ul revistei Nature Physics.
309 atomi de antihidrogen au putut suficient de multa vreme pentru a putea "incepe sa le studiem proprietatile in detaliu", se arata in comunicatul emis de CERN.
O alta intrebare la care cauta raspuns fizicienii este daca antimateria este supusa unei antigravitatii? Descoperirea unei astfel de "gravitatii repulsive" ar putea aduce un raspuns pentru o alta enigma – cea a energiei necunoscute care favorizeaza accelerarea expansiunii universului. Gravitatea tinde, din contra, sa impinga galaxiile sa se apropie unele de altele.
In momentul in care materia "in oglinda" sufera anumite transformari, respecta ea aceleasi "simetrii" din legile fizicii ca si materia normala? Conform simetriei CPT (charge-parity-time), "o particula care avanseaza in timp in universul nostru ar trebui sa fie imposibil de distins de o antiparticula care regreseaza in timp intr-un univers in oglinda", sustin cercetatorii de la CERN.
"Orice indiciu care arata o incalcare a principiilor simetriei CPT ne va obliga sa regandim serios felul in care noi intelegem natura", a subliniat Jeffrey Hangst, a carui echipa se pregateste sa analizeze antiatomii, pentru a le compara proprietatile cu cele ale atomilor de materie.
Foto: scienceagogo.com