Cele doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal nu constituie un ajutor de stat ilegal,a declarat, miercuri, la Galati, Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galati, in cadrul unei intrevederi pe probleme de mediu cu reprezentantii societatii civile.
"Colaboram cu autoritatile romane ca sa demonstram ca nu este vorba de un ajutor de stat. Nu suntem traderi de energie. Nu trebuie sa se faca confuzie intre traderi si producatori. ArcelorMittal Galati este un consumator stabil la nivel national, cu un consum de 200 MW pe zi, si avem nevoie de predictibilitate si stabilitate pentru afacere", a spus Ribo. (foto 1)
Comisia Europeana a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a ajuns la concluzia preliminara ca doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati constituie, probabil, ajutor de stat ilegal si a inceput procedura oficiala de investigare.
Potrivit concluziilor preliminare, Hidroelectrica a acceptat preturile propuse de ArcelorMittal Galati desi existau oferte concurente la preturi similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie in pierdere de venituri pentru stat. In plus, Comisia a constatat ca ArcelorMittal Galati nu a achizitionat energia numai in vederea consumului propriu, ci si pentru furnizare catre celelalte companii detinute de grup in România, in baza licentei obtinuta in 2009 de companie.
Ancheta preliminara a inceput anul trecut, dupa o sesizare primita in ianuarie 2011 de la Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Hidroelectrica. Fondul Proprietatea a reclamat ca ArcelorMittal Galati ar fi primit ajutoare de stat sub forma unor preturi preferentiale pentru furnizarea de energie electrica din partea Hidroelectrica, in anii 2010 si 2011, in temeiul unor contracte bilaterale.
Investigatia se refera la doua contracte, incheiate in decembrie 2009 si decembrie 2010 intre ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica, care vizau furnizarea de energie catre grupul siderurgic in anii 2010, respectiv 2011.
Contractul din 2010 se refera la furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica in perioada 7 ianuarie 2011 – 6 ianuarie 2012, la un pret de 130 lei/MWh.
In decembrie 2009, ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica au incheiat un contract in conditii asemanatoare, pentru furnizarea de energie pe parcursul anului 2010, la un pret de 138 lei/MWh.
Citeste si:
Zgura de la Arcelor Mittal, buna pentru autostrazi