Scoarta lunara contine o varietate mare de elemente chimice si metale rare, precum argintul, potrivit specialistilor americani care au analizat fragmentele de scoarta proiectate in spatiu, dupa impactul unui proiectil lansat de NASA in octombrie 2009, potrivit Mediafax.
Agentia spatiala americana a lansat un proiectil de 2,3 tone catre craterul Cabeus, aflat in apropiere de polul sud al Lunii, urmarit de aproape de sonda LCROSS, ale carei instrumente au analizat materialele proiectate in spatiu in urma impactului, ce a provocat o groapa cu un diametru de 30 de metri.
NASA anuntase deja in noiembrie 2009 ca a detectat in urma acestui experiment cantitati importante de apa inghetata in scoarta lunara.
Conform ultimelor analize, scoarta lunara contine nu doar apa, ci si hidroxizi, monoxid de carbon, dioxid de carbon, amoniac, sodiu, argint, hidrogen si mercur, a explicat geologul Peter Schultz de la Universitatea Brown, din statul american Rhode Island, principalul autor al acestui studiu, publicat in revista Science.
In opinia cercetatorilor americani, prezenta acestor elemente chimice in scoarta lunara se explica prin "bombardamentul" intens cu meteoriti si comete la care a fost supus satelitul natural al Terrei de-a lungul a mai multor miliarde de ani.
Geologii americani considera ca particulele fine din aceste substante chimice, dispuse intr-un strat ce acopera intreaga scoarta lunara, s-au format prin actiunea combinata a coliziunilor cu meteoriti si a caldurii degajate de Soare, care le-a incarcat cu energie.
Dupa ce au fost eliberate in stratul de pulbere fina ce acopera scoarta lunara, aceste elemente chimice au ajuns in cele din urma si in regiunile polare, fixandu-se in craterele extrem de reci din aceste zone unde razele solare nu ajung niciodata.