Agentia Spatiala Europeana a stabilit contactul cu sonda ruseasca blocata pe orbita Pamantului

O statie de monitorizare din vestul Australiei a „stabilit contactul” cu sonda spatiala ruseasca Phobos-Grunt, care este blocata pe orbita Pamantului din 8 noiembrie, a anuntat miercuri Agentia Spatiala Europeana (ESA).

„Echipele ESA lucreaza indeaproape cu inginerii rusi pentru a stabili cum este mai bine sa faca pentru a mentine comunicatiile cu naveta spatiala. In curand vom anunta mai multe (despre aceasta situatie)”, a anuntat agentia pe site-ul sau, citata de Physorg.com. 

Misiunea de cinci miliarde de ruble (165 milioane dolari) este una dintre cele mai ambitioase din istoria exlorarilor planetei Marte. Este conceputa pentru a calatori pana la Phobos luna lui Marte, de unde va lua mostre de sol si apoi se va intoarce cu ele pe Pamant pana in 2014.

Din nefericire, centrul de control al sondei a pierdut contactul radio cu aceasta la cateva ore de la lansare, lasandu-i pe ingineri fara datele de telemetrie prin care o puteau localiza.

Marti, agentia spatiala rusa a anuntat ca sansele de a salva sonda de 13,5 tone „sunt mici”.

Sonda pierduta in spatiu, un pericol pentru Pamant?

Rusia mai are timp pana la inceputul lunii decembrie pentru a restabili contactul cu sonda spatiala Phobos-Grunt, care este blocata pe orbita joasa a Pamantului de saptamana trecuta, atunci cand a fost lansata, a anuntat, saptamana trecuta, agentia spatiala rusa Roscomos.

Sonda spatiala, care ar fi trebuit sa plece intr-o calatorie de explorare a planetei Marte, a fost lansata pe 8 noiembrie din Centrul Spatial Baikonur din Kazahstan, insa motoarele sale nu au pornit si nu a putut porni spre Planeta Rosie. Sonda spatiala fara echipaj ar fi trebuit sa aduca mostre de sol de pe Phobos, luna lui Marte, dar ea se afla inca pe orbita Pamantului, cu sanse de a se prabusi pe planeta noastra daca cei implicati in proiect nu reusesc sa recapete controlul asupra ei.

Pana acum, toate incercarile de a restabili contactul cu sonda au esuat. „Estimam ca Phobos-Grunt va zbura pana in ianuarie si ca vom reusi sa ducem misiunea la bun sfarsit, mai avem timp pana la inceputul lui decembrie pentru asta”, a declarat Vladimir Popovkin, seful Roscosmos.

Popovkin a precizat, saptamana trecuta, ca sonda se afla pe o orbita de 200 km si are „ferestre de comunicare” de cate doua minute cu centrul de control de la sol.

Pentru a restabili comunicatiile cu Phobos-Grunt, specialistii au redus puterea semnalului trimis sondei, deoarece acesta era proiectat pentru o distanta mai mare decat cea la care se afla acum sonda.

Popovkin a spus ca nu exista posibilitatea ca fragmente din sonda sa se prabuseasca peste zone populate. In cel mai rau caz, sustine el, sonda va arde la trecerea prin atmosfera Pamantului.

„Sunt 7,5 tone metrice de combustibil in rezervoarele din aluminiu de la bord. Nu avem nicio indoiala ca acestea vor exploda si distruge sonda la reintrarea in atmosfera. Este foarte putin probabil ca parti din ea sa ajunga pe Pamant”, a declarat Popovkin.

 

Foto: Physorg.com

Florin Tulbure

 

Citeste si:

Rusia inca mai spera sa recapete controlul asupra sondei spatiale blocate pe orbita Pamantului

O sonda spatiala defecta s-ar putea prabusi pe Pamant. Rusii incearca sa o trimita spre Marte

 

 

 

spot_img

Ultimele știri