In timp ce Uniunea Europeana ezita sa accepte extractia gazelor de sist, Algeria incurajeaza exploatarea acestei resurse.
Statele europene se tem ca metoda fracturarii (fractionarii) hidraulice, folosita la extragerea gazelor, poate avea un impact nociv asupra mediului – de la contaminarea panzei freatice pana la declansarea de cutremure.
In schimb, Africa de Nord urmareste avantajul economic, ignorand exigentele de mediu, mai ales ca, in zonele desertice, impactul unor cutremure nu ar fi atat de periculos.
Pe continentul african, Algeria reprezinta deja cel mai mare exportator de gaze naturale, obtinute prin metode clasice.
Gazele din Algeria sunt livrate prin conducte submarine, catre Spania si Italia.
In acest context, Ali Hached, consilier al ministrului algerian al Energiei si Minelor, Youcef Yousfi, a anuntat ca Algeria poarta negocieri cu firma Exxon Mobil si pe tema gazului de sist.
Companiile europene cauta gaze de sist in Algeria
Potrivit agentiei Bloomberg, alte cateva companii – Eni, Royal Dutch Shell si Talisman Energy, au semnat deja cu guvernul algerian acorduri de explorare a gazului de sist, incurajate de facilitatile fiscale care ar urma sa fie aprobate de Parlamentul algerian. Dintre companiile mentionate, Eni (Italia) a inceput deja explorarea in Algeria, a anuntat Ali Hached.
Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca Algeria are rezerve de gaz de sist suficiente pentru a acoperi intreg necesarul UE timp de zece ani. La preturile actuale, rezervele de gaz de sist ale Algeriei valoreaza 2,6 trilioane de dolari.
Pe de alta parte, Sohbet Karbuz, director in cadrul Observatorului Mediteranean al Energiei, OME (asociatie a companiilor din domeniul energiei, cu sediul la Paris), confirma ca rezervele de petrol si gaze ale Algeriei “sunt in cea mai mare parte subexploatate”. Oficialul OME face o precizare interesanta: “Cheia problemei o reprezinta cresterea increderii investitorilor si investitiile de mediu”.
Pe plan mondial, SUA reprezinta tara cu cea mai mare productie de gaz din sist. Europa, la randul ei, detine asemenea rezerve energetice, a caror utilizare ar putea reduce dependenta de gazul importat din Rusia.
In Europa, cerintele de mediu au prioritate
Dupa succesul inregistrat in SUA, cateva companii americane de profil au incercat sa opereze si in Europa, dar s-au lovit de opozitia activistilor de mediu si, in final, chiar a Guvernelor unor tari europene, printre care Marea Britanie, Franta, Bulgaria si Romania.
Anglia a interzis metoda fracturarii hidraulice, suspectata ca ar genera cutremure. Franta a suspendat exploatarea gazelor de sist, intrucat polueaza panza freatica. Cel mai recent, in Bulgaria si Romania s-au inregistrat proteste ale activistilor de mediu. Ca rezultat, guvernul de la Sofia a suspendat utilizarea metodei fracturarii hidraulice.
In Romania, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat un moratoriu in privinta utilizarii acestei metode, pana la momentul in care Uniunea Europeana va avea un punct de vedere definitiv pe acest subiect.
Parlamentul European lasa decizia la nivelul fiecarei tari
Acum o saptamana, Parlamentul European a discutat doua rapoarte care au vizat aspectele industriale si energetice ale gazului de sist, precum si impactul exploatarii sale asupra mediului. Parlamentul European a recunoscut dreptul statelor membre de a decide dacă exploateaza sau nu această resursă, dar a cerut adoptarea unor reguli stricte în exploatare, pentru a preveni distrugerea mediului.
Drept raspuns, Monica Cristina, purtatorul de cuvant al Shale Gas Europe, a salutat decizia Parlamentului European, pe care o considera favorabila explorarii gazului de sist. Conform purtatorului de cuvant, gazul de sist reprezinta “o modalitate sustenabila atat pentru dezvoltarea economiei cat si pentru mediu”.
Shale Gas Europe reprezinta o asociatie a marilor companii implicate in explorarea si exploatarea gazului de sist. Printre membrii ei se numara Chevron (compania care vizeaza explorarea gazului de sist in Romania si Bulgaria), Cuadrilla, Halliburton si Royal Dutch Shell.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor
Ministrul Mediului: Exploatarea gazelor de sist este suspendata