40.000 de sali de clasa din scolile si liceele Romaniei vor avea amenajate “colturi verzi”, in care vor fi amplasate cutii pentru colectarea bateriilor uzate si a deseurilor electrice si electronice, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Actiunea va fi finantata, cu suma de peste 600.000 de lei, din Fondul de Mediu. Pe de alta parte, peste 3000 de scoli din Romania vor primi gratuit in folosinta aparate de presat pet-uri, menite sa faciliteze colectarea ambalajelor din plastic.
Ministrul Mediului a facut aceste declaratii cu prilejul lansarii, astazi, la Scoala Generala 70 din Bucuresti, a programului national scolar de de colectare selectiva a deseurilor din Romania, denumit „Coltul Verde din scoala mea”.
La randul sau, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a precizat ca in Romania exista 3,2 milioane de copii, adica 6,4 milioane de parinti, ceea ce inseamna ca in activitatea scolara este implicata jumatate din populatia Romaniei. “De la cea mai frageda varsta, colectarea deseurilor trebuie sa devina un reflex. Chiar si la minister avem locuri de colectare a deseurilor”, a sustinut ministrul Educatiei.
Pe de alta parte, el a atras atentia asupra importantei colectarii deseurilor in mediul rural, acolo unde populatia are obisnuinta de a arunca deseurile pe camp, intrucat acolo, prin traditie, deseurile erau biodegradabile. “Doar ca, in prezent, deseurile nu mai sunt biodegradabile”, a explicat ministrul Funeriu.
Copiii trebuie sa transporte cu atentie deseurile electrice
O precizare foarte importanta a apartinut comisarului Gabriel Obada, seful Politiei de Proximitate Bucuresti. Acesta a recomandat cadrelor didactice sa ii invete pe copii sa stranga si sa depoziteze cu grija deseurile electrice, fara a le dezmembra: “Becurile eco sunt eco doar daca nu sunt sparte. Daca se sparg, cantitatea de vapori de mercur care se degaja in atmosfera e foarte periculoasa. Mercurul poate produce o serie de boli, inclusiv cancer”.
Initiatorii programului „Coltul Verde din scoala mea” sunt Asociatia Recolamp si Asociatia Ecoteca, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Programul se deruleaza in perioada anului scolar 2011-2012 si este deschis tuturor scolilor si liceelor din Romania. Pentru inscriere, doritorii trebuie sa acceseze www.coltverde.ro, sectiunea „Concurs”.
„Coltul Verde din scoala mea” poate fi decorat, potrivit imaginatiei copiilor, cu desene, picturi, plante, fotografii, afise, figurine, colaje sau sculpturi, astfel incat sa exprime viziunea elevilor asupra importantei protectiei mediului si a colectarii selective a deseurilor.
Institutiile de invatamant care colecteaza cele mai mari cantitati de deseuri urmeaza a fi premiate.
Scopul Programului „Coltul Verde din scoala mea” este de a promova obiective si proiecte din domeniul educatiei ecologice, precum si de a imbunatati colectarea selective a deseurilor din unitatile de invatamant preuniversitar.
Proiectul se inscrie in eforturile de implementare a Legii 132/2010, privind obligativitatea institutiilor publice de a colecta selectiv deseurile.
Foto: Asociatia Ecoteca
Citeste si:
Elevii si studentii au colectat deseuri pe malul Dunarii
Campanie de colectare a DEEE-urilor in 90 de scoli din Romania