Imbutelierea vinului in sticle mai usoare poate determina o reducere semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon, se arata intr-un raport realizat in cadrul programului Waste & Resources Action (WRAP), informeaza Environmental Leader. Studiul a fost facut prin compararea impactului asupra mediului pe care il au patru tipuri diferite de sticla, care au fost umplute in Marea Britanie cu vin adus din Australia.
Concluziile au aratat ca o sticla de sticla usoara (365g) facuta din materiale reciclate in procent de 92% determina emanarea a 356 grame de CO2, in timp ce o sticla normala de 496g, cu un continut din materiale reciclate in procent de 81%, genereaza 523 grame CO2. Emisiile de carbon sunt reduse atunci cand in procesul de fabricare a unei noi sticle este incorporat material de PET reciclat, in primul rand pentru ca extragerea, transportul si sintetizarea uleiului brut sunt evitate. Este mult mai eficient, din punctul de vedere al energiei si al resurselor, sa incorporezi PET reciclat in producerea sticlei, decat sa produci PET-uri din material virgin.
"Concluziile esentiale ale acestei cercetari care arata clar faptul ca mediul are de castigat in urma alegerii materialului din care faci sticla. Pana la urma, decizia finala a producatorilor va depinde si de nenumarate variabile printre care cererile lantului de furnizori, depozitarea produsului, gradul de reciclabilitate si preferintele consumatorilor", a spus directorul programului WRAP, Richard Swannell.