Sterilizarea cainilor si pisicilor, sustinuta de ONG-urile de profil

Mai multe organizatii neguvernamentale pentru protectia animalelor sprijina ideea de sterilizare a cainilor si pisicilor si inscrierea lor intr-o baza de date, asa cum propune proiectul de hotarare al Primariei Capitalei, informeaza Agerpres.

ONG-urile sustin ca masurile propuse in proiectul municipalitatii sunt singurele in masura sa rezolve problema acestor animale si dezaproba faptul ca la ultima sedinta a consilierilor generali, acestia au amanat aprobarea proiectului.

"Speram ca la urmatoarea sedinta proiectul sa fie votat de consilieri, pentru ca altfel, situatia animalelor fara stapan nu se va rezolva niciodata. Sterilizarea animalelor este un act benefic pentru viata acestora si prezinta o serie de avantaje. Animalele sunt astfel ferite de boli", a declarat, marti, la o conferinta de presa, presedintele Asociatiei "Cutu, cutu", Marcela Rus.

Prezent la conferinta, consilierul municipal Mircea Rizoiu a declarat ca proiectul ar putea fi votat la urmatoarea sedinta de Consiliu, daca se fac anumite modificari – retragerea oblligativitatii sterilizarii a animalelor, dar cu mentinerea obligativitatii recenzarii acestora.

"Sigur, va fi nevoie sa gasim niste solutii pentru a stopa inmultirea necontrolata a animalelor, daca se retrage aceasta obligativitate a castrarii pentru animalele cu proprietar. Se vor percepe astfel amenzi foarte mari daca proprietarii de caini si pisici nu vor declara animalele in baza de date a municipalitatii", a mai spus consilierul general, unul dintre sustinatorii acestui proiect de hotarare.

Consilierii municipali au amanat, la ultima lor sedinta, proiectul de hotarare privind controlul reproducerii cainilor si pisicilor in Bucuresti, dupa ce acesta a fost supus dezbaterii publice. Consilierii PSD Doru Giugula si Victor Stan au cerut amanarea acestui proiect, deoarece a creat o serie de dispute in randul societatii civile si organizatiilor neguvernamentale.

In baza proiectului si a propunerilor facute pe perioada dezbaterilor cu societatea civila si a organizatiilor de protectia animalelor, Administratia pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan (ASA) din Primaria Capitalei ar fi trebuit sa se ocupe de sterilizarea cainilor fara stapan, iar cabinetele veterinare – de cea a cainilor cu stapan, in baza unor contracte pe care le incheie cu ASA pentru decontarea cheltuielilor.

Proiectul ar ajuta Primaria Capitalei sa constituie o baza de date pentru cainii cu si fara stapan. Masura de sterilizare ar fi trebuit sa se aplice tuturor animalelor care au varsta de peste sase luni, exceptie facand cele inscrise in Asociatia Chinologica din Romania si in Asociatia Felinologica din Romania.

Astfel, persoanele fizice si juridice care detin caini si pisici aveau obligatia de a steriliza animalele in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii si de a le inscrie in baza unica de date a ASA. Termenul de sase luni se prelungea corespunzator pentru animalele care nu au implinit varsta impusa de lege, in caz contrar, se aplicau sanctiuni cuprinse intre 500 si 700 de lei.

Potrivit proiectului care s-a aflat in dezbatere publica pana la 13 februarie, detinerea animalelor, caini si pisici, pe proprietate privata era permisa daca acestea ar avea microcip subcutanat si ar fi inregistrate in baza de date a ASA, daca ar detine carnet de sanatate cu vaccinarile antirabice la zi si ar fi sterilizate. Lasarea fara supraveghere pe domeniul public a animalelor detinute in gospodariile individuale sau in incintele agentilor economici constituia contraventie si se sanctiona cu amenda intre 200 si 400 de lei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri