Stena Metall Group recicleaza in Romania

Text de Oana Neneciu

Grupul suedez Stena Metall, una dintre cele mai mari companii care ofera solutii complete de reciclare, a intrat pe piata din Romania prin subsidiara sa, Stena Technoworld AB, care a achizitionat 75% din pachetul de actiuni al companiei bucurestene DTM Waste Recycling. Stena vizeaza nisa de colectare, dezasamblare si tratare DEEE, dar si deseuri periculoase, un drum prea putin batatorit in tara noastra. Noua companie se numeste Stena DTM, iar Cristian Pocol, country manager, preconizeaza ca, in urma preluarii, cifra de afaceri se va dubla la 2 milioane de euro in 2008 fata de 2007.

DTM Waste Recycling, un operator de nisa

Compania DTM Waste Recycling si-a inceput activitatea la jumatatea anului 2006 cand a deschis prima statie de transfer deseuri periculoase. Masura este destinata companiilor generatoare de cantitati reduse de deseuri, care nu pot beneficia de serviciile firmelor mari de reciclare. Avand in vedere gradul ridicat de periculozitate a deseurilor, compania nu le-a impus limite cantitative clientilor. "Trebuia sa apara instalatii de genul acesta, locuri unde se aduna cantitatile mici pana se realizeaza volumul optim din punctul de vedere al transportului si al valorificarii. Acolo se ambaleaza, se eticheteaza, se tin intr-un mediu controlat, in loc sa stea prin diverse curti. Asta e ideea acestui business, pana la urma", a explicat Cristian Pocol.

Ideea a venit simplu, conform directorului, aceste tipuri de instalatii fiind prevazute in Planul National de Gestiune a Deseurilor Periculoase. "Eu am lucrat in domeniul deseurilor din 2003, am lucrat intr-o firma de deseuri medicale si m-am ocupat de tot, de la autorizare la implementare. Practic, am analizat, si businessul acesta este unul prevazut in planul national aprobat printr-o hotarare de guvern si toata lumea stia de el".

Urmatorul pas a fost piata de reciclare a deseurilor electrice si electronice (DEEE). In prima faza, compania se ocupa doar cu depozitarea DEEE dupa care, treptat, a trecut si la operatiunile de dezasamblare. In prezent, in gama de servicii oferite se gaseste si reciclarea "pas 1" a deseurilor de echipamente frigorifice. "Am adus in Romania si o instalatie pentru reciclare partiala a frigiderelor, facem si export pentru frigidere, le ducem in Germania, la Stena. Nu stiu daca suntem singurii, dar sigur suntem primii in Romania care am tratat frigiderele conform legii. Pentru celelalte echipamente, doar le separam pe categorii de materiale si, de aici, fiecare categorie de materiale in parte urmeaza o directie separata, in functie de modul de valorificare al lui, unele sunt mai greu, altele mai usor reciclabile".

Un milion de euro, cifra de afaceri pe 2007

Investitia initiala a fost de aproximativ 100.000 de euro, iar cifra de afaceri a companiei in 2007 a fost 1 milion de euro. Pentru 2008, Pocol asteapta o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, odata cu preluarea de catre Stena si cu noile investitii care se vor face. "Perspective sunt, pentru ca adaptarea la legislatia europeana si faptul ca vin firme mari in Romania care vor sa respecte legea ne-au ajutat foarte mult sa ne dezvoltam. Multe dintre firmele internationale care au venit pe piata din Romania au venit sa semneze contracte cu noi chiar inainte de a-si construi sediile. Alte firme care nu ne-au bagat in seama inainte de 1 ianuarie 2007 ne-au contactat singure. Sau am incheiat contracte pe care le-am castigat la pret dublu fata de concurenta pentru ca am facut tot ce scrie la carte, documentatie, rapoarte, tot. Legea e foarte complicata si nu aveam cum sa obtin un pret asa cum il obtin altii. Multi clienti la inceput au renuntat, dupa care s-au intors la noi, iar firmele mari au fost de acord sa plateasca mai mult numai sa fie in regula cu documentatia", spune Pocol.

Ce se intampla cu un televizor uzat?

Pentru a intelege mai bine rolul unei companii ca Stena DTM, Cristian Pocol a explicat traseul unui televizor de la proprietar la centrele de valorificare. Televizorul este dus mai intai la un centru de colectare, dupa care, Stena DTM este sunata, prin intermediul Asociatiei de Producatori, sa mearga sa-l ridice. Ajuns la depozitul de colectare intermediara Stena, televizorul este dezasamblat, iar materialele se separa pe categorii. Estimativ, intr-un televizor exista intre cinci si sapte cate gorii de material, iar fiecare categorie pleaca din centru la
instalatiile unde va fi valorificat. "60% din greutatea unui televizor il reprezinta tubul catodic, care are mai multe categorii de deseuri. Deocamdata, in Romania nu facem toata operatiunea de dezasamblare, acum ne implementeaza Stena si operatiunea asta, vrem s-o punem in practica pentru a optimiza costurile. Pana acum, noi trimiteam tuburile cu totul in Germania."

"Firma a crescut, dar acum vrem sa se stabilizeze bine in piata"

In prezent, compania Stena DTM are in administrare doua puncte de lucru autorizate pentru colectarea, tratarea si eliminarea finala a deseurilor de echipamente electrice si electronice si a deseurilor industriale. Acestea se afla la Jilava, judetul Ilfov, si in orasul Darmanesti, judetul Bacau, iar pana la sfarsitul anului 2008 cel de-al treilea amplasament va fi complet functional si autorizat in localitatea Campenesti, judetul Cluj.

Sub umbrela Stena, compania se va dezvolta mult in urmatoarea perioada, pentru ca, spune directorul Pocol, clienti sunt si vor mai veni. "Acum se analizeaza piata. Avem doua directii pe care ne dezvoltam si o sa avem si alte directii pentru dezvoltare. Pe electrice deschidem la Cluj, unde se va afla instalatia pentru frigidere. Firma a crescut, dar acum vrem sa se stabilizeze bine in piata, iar gama de clienti e in crestere foarte mare."

"Gasim ca piata din Romania este foarte interesanta pe acest segment si suntem entuziasmati de noua provocare cu Stena DTM. Din moment ce noi le oferim solutii complete de reciclare producatorilor, municipalitatilor si companiilor, vrem sa acoperim o zona cat mai larga in Europa pentru a fi capabili sa oferim servicii de reciclare eficiente din punctul de vedere al costurilor si al timpului pentru clientii nostri", au subliniat
reprezentantii Stena Technoworld AB.

Grupul Stena Metall in Europa

Infiintat in 1939, Stena Metall Group opereaza la nivel european oferind servicii integrate de mediu. Pe langa reciclarea si procesarea metalelor, hartiei, materialelor plastice, DEEE si deseurilor periculoase, compania ofera servicii complete de consultanta, training si management integrat al deseurilor. Grupul are operatiuni in 260 de localitati, in 14 tari europene, cu un numar de 3.000 de angajati.

Compania s-a implicat activ si in domeniul cercetarii, avand parteneriate cu mai multe universitati si firme de consultanta. Printre acestea se numara Universitatea Tehnologica Chal mers si Universitatea Linkoping. Compania este membra BLICC, Initiativa Companiilor pentru Schimbari Climatice si membra AGS, Alianta pentru Sustenabilitate Globala, sustinand si pro iectele WWF pentru Marea Baltica si proiectul Nature Watch School.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri