Reprezentantii asociatie Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA) au anunta, joi, intr-o conferinta de presa, ca sunt gata sa conteste in instanta modificarile care vor fi aduse la legea privind schema de sustinere pentru energie regenerabila.
Masurile anuntate au dus la ganduri destul de agresive. Deja avocatii au inceput sa analizeze modalitatile de a ataca aceste masuri”, a spus Doru Voicu, presedintele Consiliului Directoral al RPIA.
De asemenea, Ciprian Glodeanu, presedintele RPIA, a precizat ca cele trei firme de avocatura, membre ale asociatiei studiaza in acest momnet posibilitatea de a da statul in judecata.
Sper din tot sufletul sa nu se ajunga aici, pentru ca lucrurile vor fi evoluat destul de mult daca vom ajunge in instanta”, a precizat Glodeanu, care este si partener al casei de avocatura Wolf Theiss.
Acesta a explicat ca intr-o prima faza se va incerca judecarea spetelor intr-o instanta romaneasca, dar tinand cont de faptul ca este vorba de o Ordonata de Urgenta aceasta va fi greu de atacat.
In ultima instanta vom merge in afara Romaniei. (…) Investitiile sunt venite din state ca Italia, Grecia, Spania etc. Vor fi procese individuale si, avand in vedere jurisdictia fiecarui investitor, se va decide fie la Curtea de Arbitraj la Washington, fie la Paris”, a explicat partenerul Wolf Theiss.
Ultima forma a proiectului de lege prin care sa fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde prevede o reducere de la doua certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice si de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasa.
De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi sa fie 30 euro/MW, fata de 55 euro/ MW in prezent si pastrarea minimului garantat la 27 euro/MW.
In plus, se va introduce o limitare la nivel national a nivelului maxim de megawati produsi din energie verde la 3.500 MW.
O alta deosebire fata de situatia din prezent este ca se va cere o garantie financiara pentru proiecte. Noua schema ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie.