Statul schimbă geamurile: Rabla pentru Termopane intră în lucru

Programul „Rabla pentru Termopane” și finanțarea bateriilor de stocare pentru sistemele fotovoltaice deja instalate se numără printre noutățile propuse de Ministerul Mediului în bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2025.

Cu o valoare totală de peste 16,42 miliarde de lei, bugetul AFM crește cu aproape 18% față de anul anterior și include atât programe deja cunoscute, cât și inițiative noi în domenii precum eficiență energetică, mobilitate și energie regenerabilă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că a fost creat deja un grup de lucru pentru lansarea programului „Rabla pentru Termopane”, o premieră în politicile de sprijin energetic la nivel național.

În paralel, ministerul intenționează să susțină și românii care și-au instalat din fonduri proprii panouri fotovoltaice, printr-un nou program dedicat bateriilor de stocare.

„Avem 400 de milioane de lei pentru acest program şi ne gândim în primul rând la acei români care, din resurse proprii, fără să mai aştepte administraţia Fondului pentru Mediu sau alte tipuri de finanţare, au decis să-şi instaleze propriile panouri pe acoperiş”, a spus ministrul.

Bugetul pe 2025 include și o extindere a finanțării pentru tranziția energetică a locuințelor. Ministrul a explicat că prin combinarea panourilor fotovoltaice, a bateriilor de stocare și a pompelor de căldură, autoritățile își propun să sprijine gospodării mai eficiente și mai puțin dependente de rețelele tradiționale de energie.

„O casă cu panouri pe acoperiş, cu stocare pentru a putea consuma în timpul nopţii ceea ce produce ziua, şi cu pompă de căldură ce în timpul iernii încălzeşte locuinţa şi în timpul sezonului cald o răceşte, este, în opinia noastră, o casă ideală din punct de vedere al mediului”, a declarat Fechet.

Pentru finanțarea pompelor de căldură sunt prevăzute 100 de milioane de lei.

Programul pentru panouri fotovoltaice va primi în continuare cel mai mare buget – 1,5 miliarde de lei, iar programul Rabla auto, care continuă și în 2025, beneficiază de 1,43 miliarde de lei.

Potrivit ministrului, valoarea ecotichetelor variază între 10.000 de lei pentru autovehicule cu propulsie termică și 37.000 de lei (aproximativ 7.500 euro) pentru vehicule 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Pe listă se mai află:

  • programul pentru iluminat public cu LED (500 milioane lei),
  • eficiența energetică în clădiri publice (500 milioane lei),
  • Rabla pentru sobe (250 milioane lei),
  • înființarea de parcuri urbane în București (50 milioane lei),
  • programul sportiv FOTE Brașov 2027 (50 milioane lei)
  • și programul pentru înlocuirea termopanelor (50 milioane lei).

De asemenea, AFM va sprijini un nou program pentru creșterea sechestrării carbonului în pădurile din fondul forestier național (200 milioane lei).

Ministrul Fechet anunțat și pașii concreți pentru lansarea Programului Rabla 2025, precizând că înscrierile vor putea începe după jumătatea lunii mai, în funcție de finalizarea procesului de validare a dealerilor auto.

„Dacă ne referim la programul Rabla, de îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial ghidul de finanţare şi de îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial proiectul, hotărârea de guvern aprobată astăzi, bugetul AFM-ului, din acel moment colegii pot începe validarea dealerilor”,

a explicat ministrul.

Fechet a estimat că validarea va dura între 10 și 14 zile, iar după acest interval, va exista o perioadă scurtă pentru eventualele contestații ale dealerilor respinși.

„Procedura e una foarte simplă, după care putem demara înscrierea efectivă a cetăţenilor, aplicaţia informatică este gata şi, dacă îmi amintesc bine calendarul propus de către colegii de la AFM, după jumătatea lunii mai putem considera încheiat procesul de validare a acestor dealeri, moment în care cetăţenii pot începe înscrierea”, a declarat ministrul.

Programul Rabla 2025 va avea o singură sesiune, care se va desfășura până la epuizarea bugetului total de 1,43 miliarde de lei, sumă destinată persoanelor fizice, persoanelor juridice și unităților administrativ-teritoriale, a mai precizat Mircea Fechet.

CITEȘTE ȘI:

Programul Rabla pentru tractoare: modificat după trei luni din cauza corupției dealerilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri