Societatea de proiect Hidro Tarnița a anunțat joi publicarea anunțului internațional privind inițierea procedurii de selecție de investitori în vederea implementării proiectului strategic de interes național Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești.
Investiția green-field estimată la aproximativ 1 miliard euro și va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării, dar și a zonei situate în apropierea orașului Cluj-Napoca.
Centrală va fi situată la 30 km depărtare de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarnița și este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbina-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW, construcția fiind preconizată a se realiza în două etape, pe parcursul a 5-7 ani.
Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creștere a siguranței în funcționare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior va fi de 10 milioane metri cubi apa. Peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create pe parcursul construcției”, se arată în comunicatul societății de proiect.
Proiectul este esențial în contextul existenței unui portofoliu în creștere continuă cu producție necontrolabilă, care impune instalarea de capacități de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe piețe de servicii tehnologice de sistem, piețe de capacități, dar și pe piața de echilibrare, dar și având în vedere rolul esențial pe care îl va avea în participarea la reglajul frecventa-putere necesar odată cu intrarea în funcțiune a grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă.
În acest context, construcția hidrocentralei cu acumulare prin pompaj CHEAP Tarnița-Lăpuștești reprezintă o prioritate a strategiei pe termen scurt și mediu de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perioada 2007-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1069/ 2007″, se mai precizează în cadrul documentului citat.
Guvernul României a aprobat prin Memorandum în anul 2013 realizarea investiției necesare realizării Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești prin intermediul societății de proiect Hidro Tarnița S.A., la capitalul căreia vor participa companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deținut de stat, respectiv: Complexul Energetic Hunedoara S.A., SAPE S.A., Nuclearelectrica S.A. și Complexul Energetic Oltenia S.A. alături investitori selectați, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societăți mixte.