Statul comuta pe termo si nuclear

Statul roman continua atragere de investitori strategici pentru dezvoltarea de noi capacitate energetice in special pe partea termo si nuclear.

Dupa ce, in vara, China Huadian Engineering a anuntat ca va construi la Rovinari nou grup energetic de minimum 500 MW, investitie estimate la 1,1 miliarde de dolari, aceasta si-a exprimat intentia de a dezvolta inca doua capacitati cu o putere totala de aproximativ 700 MW.

Astfel, China Huadian Engineering are in vedere construirea unei termocentrale de 400 MW la Compania Energetica Hunedoara, la Mintia, si a unui grup de pana la 300 MW la Drobeta Turnu Severin, la sucursala RAAN, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

“Pentru fiecare MW investitia este de aproximativ un million de euro. Pentru un proiect cu o capacitate de 250 MW, investitia ar putea fi de 250 milioane dolari”, a declarat Traicu. Acesta a precizat ca reprezentantii companiei chineze si-au manifestat interesul si pentru proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapistesti.

Investitii pentru crestera capacitatii de exploatare a huilei

Ministerul Economiei a propus unei alte companii chineze, China Coal Group, sa se implice in modernizarea unor mine de huila din Valea Jiului si din Drobeta Turnu-Severin, in vederea cresterii productiei de carbune pentru productia de electricitate.

"Am discutat in cadrul vizitei oficiale in China despre modernizarea exploatarilor din subteran din Valea Jiului ale Complexului Energetic Hunedoara. Tinta este sa ajungem la exploatarea a patru milioane tone huila anual, de la 1,5 milioane tone pe an in prezent. Necesarul de investitii este de 16-30 milioane dolari, depinde de ce va arata studiul de fezabilitate", potrivit secretarului de stat.

Ministerul Economiei vizeaza asocierea cu compania chineza si in vederea modernizarii minei Husnicioara (Mehedinti), care asigura carbunele pentru centrala Drobeta-Severin detinuta de RAAN. "Un studiu facut in aceasta vara a aratat ca exista disponibilitati suficient de mari pentru o productie de doua milioane de tone pentru o perioada de 30 de ani", a mai spus Traicu.

Chinezii ar putea asigura 40% din finantarea proiectului de la Cernavoda

In cadrul vizitei oficiale din China, delegatia romana s-a intalnit si cu China Guangdong Nuclear Power Group care ar putea asigura 40% din investitia necesara proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

“Cu China Guangdong Nuclear Power Group am despre realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Exista posibilitatea ca aceasta firma sa investeasca 40% din necesarul de bani pentru cele doua unitati in partea clasica a centralei, pentru care industria chineza este pregatita sa fabrice echipamentele. Si-au exprimat un interes ferm in acest sens”, a afirmat Rodin Traicu.

Investitia in cele doua reactoare de la Cernadova a fost estimata, recent, la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.

Foto: neftegaz.ru

Cosmin Zaharia 

Citeste:

Sectorul energetic romanesc, in cadere libera

Investitie masiva in productia de energie, insa nu regenerabila

Dobrogea sub asediul Chinei

Compania chineza ReneSola intra pe piata fotovoltaica romaneasca

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri