Statul a supralicitat propria ofertă pentru pădurea din Neamț

Achiziția recentă a unei paduri în județul Neamț de către Romsilva ridică o serie de întrebări legitime.

  • Green Report a obținut datele oficiale de cadastru din care reiese că, începând cu 14 aprilie, Romsilva a devenit proprietarul primei păduri adevărate cumpărate de statul român după 1990.
  • Statul român a plătit suma de 111,8 milioane de lei pentru o pădure de peste 4.000 de hectare situată în județul Neamț, pe raza a trei localități.
  • Inițial, tranzacția trebuia să aibă loc în noiembrie 2024 pentru o sumă mai mică, dar atunci ambele părți s-au acuzat reciproc că nu și-au respectat înțelegerea.
  • După 4 luni, în februarie, cele două părți au anunțat că s-au înțeles din nou. De data aceasta, prețul a crescut la 111 milioane de lei de la aproape 104,3 milioane de lei.
  • Reprezentanții Romsilva ne-au explicat că proprietarii pădurii, moștenitorii familiei Sturdza, nu au mai vrut să încheie contractul la valoarea stabilită în 2024.

Statul român deține, începând din 14 aprilie, o pădure cu o suprafață de 4.063,25 hectare, situată în județul Neamț, în zonele administrative ale comunelor Grințieș, Ceahlău și Poiana Teiului, prin finalizarea achiziției de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Prima pădure mare cumpărată după Revoluție a costat 111,8 milioane de lei, cu 7,5 milioane în plus față de oferta inițială.

Informațiile sunt confirmate de cărțile funciare consultate de Green Report.

Acest lucru a fost realizat după mai multe anunțuri care nu au fost duse la îndeplinire, începând cu 2024, prin care reprezentanții statului anunțau încheierea tranzacției.

În tot acest timp, prețul pădurii a crescut cu 7,5 milioane de lei, bani plătiți la bugetul de stat.

12.000 de hectare achiziționare după 1990

La nivel național, Romsilva gestionează în total aproximativ 4,2 milioane ha de păduri în România, din care doar 12.000 de hectare au fost achiziționate după 1990. 

Mare parte din cele 12.000 de hectare cumpărate după Revoluție reprezintă drumuri forestiere sau suprafețe necesare unor investiții în mediu, răsfirate în toate județele.

Întinderea forestieră de peste 4.000 de hectare din județul Neamț este cu adevărat prima pădure compactă și cea mai mare ca arie cumpărată în ultimii 35 de ani.

Prețul plătit de stat pe pădurea din Neamț a fost de 111,83 milioane de lei, conform deciziei de achiziție publicate în Ordonanța de Urgență 5/2025. Suprafața forestieră este situată în Parcul Național Ceahlău, una dintre cele mai importante zone silvice din regiunea Moldovei.

Foto: Poiana Teiului, judeţul Neamţ Sursa: Romsilva | Facebook
Foto: Poiana Teiului, judeţul Neamţ Sursa: Romsilva | Facebook

Analiza prețului plătit

Media pe hectar plătită a fost de 27.529 lei/hectar (5.550 euro/hectar).

Din cauza faptului că pădurile nu pot fi administrate după bunul plac, ci respectând anumite reguli, și chiar date în administrarea ocoalor silvice, în România nu prea există o piață a suprafețelor forestiere. 

Prin urmare, nu se poate face o comparație cu alte achiziții de acest gen în perioada 2024-2025.

Cea mai importantă tranzacție cu păduri din România a avut loc în 2015. IKEA a cumpărat, prin Greengold / IRI Forest Assets SRL, 33.600 hectare.

Conform unui articol din New Republic, suma investită de IKEA a fost în jur de 65 milioane de dolari.

Ar ieși o medie de aproximativ 1.785 de euro per ha, dar această estimare este neoficială, Ikea nu a precizat detalii financiare ale tranzacției.

Ca o comparație cu alte piețe din Europa, în Marea Britanie, valoarea medie brută a unui hectar de pădure a scăzut cu -11%, până la 15.500 lire sterline (aprox. 18.135 euro), conform unui raport al celor de la Savills

Prețul Romsilva setează piața

Reprezentanții Romsilva au estimat, pentru Green Report, că investiția de 111,8 milioane de lei poate fi recuperată ușor în 10 ani din valorificarea corectă a lemnului care se poate tăia legal din această pădure.

În România, pădurile de producție au în general un randament mediu de 5–7 metri cubi/an/hectar ca posibilitate de tăiere (conform normelor de amenajament silvic).

Pentru o pădure de 4.000 ha, într-un an se pot tăia legal 24.000 metri cubi/an.

Prețul unui metru cub de lemn oscilează, conform chiar prețurilor oferite de Romsilva în ultimul an între 70 de lei (lemn pentru foc) și peste 1.000 de lei, pentru cherestea.

La un preț mediu de 400 de lei, valorificarea lemnului din pădurea din Neamț poate aduce într-un an suma de 9,6 milioane de lei, conform unui calcul estimativ realizat de Green Report.

„Achiziția recentă de către Romsilva în județul Neamț ridică o serie de întrebări legitime”, explică Laurențiu Ciornei, președintele Asociației „Slva Nostra”, pentru Green Report. 

„Pe de o parte, faptul că statul își recuperează, printr-un mecanism legal, fondul forestier în proprietate publică este, în principiu, un pas pozitiv — mai ales dacă scopul este protejarea biodiversității și gestionarea durabilă a pădurilor”, spune Ciornei.

Acesta mai atrage atenția că „prețul plătit — aproximativ 5.500 de euro pe hectar — devine un punct de reper pe piață și poate ridica așteptările pentru tranzacții viitoare. Este esențial ca aceste achiziții să fie bine fundamentate economic și să nu distorsioneze piața forestieră”.

Ce spun datele de la cadastru

Potrivit documentelor de cadastru obținute de Green Report (vezi foto), Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a achiziționat, în numele statului, o suprafață de 4.063,25 hectare de pădure aflată în județul Neamț. 

Informațiile sunt confirmate de cadastrul funciar, cu detalii despre fiecare carte funciară – Grințieș, Ceahlău și Poiana Teiului. 

Pădurea are o suprafață totală de 4.063 de hectare, împărțită în următoarele localități:

  • Grințieș: 3.992,543 hectare
  • Ceahlău: 57,489 hectare
  • Poiana Teiului: 13,2274 hectare

Pădurea va fi administrată de Ocolul Silvic Poiana Teiului, aflat în subordinea Direcției Silvice Neamț.

Banii statului au ajuns la urmașii familiei Sturdza

Suma de 111,8 milioane de lei oferită de Romsilva pentru pădurea din Neamț a ajuns de la omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, fostul proprietar până în aprilie.

Eric Ioan Sturdza este un om de afaceri româno-elvețian și membru al fostei familii princiare a lui Mihai Sturdza. Principele este cunoscut și pentru prin înăbușirea Revoluției din anul 1848.

Familia Sturdza a deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și apoi în România.

Într-un proces-verbal încheiat în 1942, se arată că familia lui Mihai Sturdza avea 27.143 de hectare de teren. 

Pădurea deținută de familia lui Mihai Sturdza a fost naționalizată după 1940 de regimul comunist.

În 2006, moștenitorii – printre care Dimitrie, Mihai și Eric Sturdza – au câștigat în instanță dreptul de retrocedare. Suprafața retrocedată a fost de peste 26.100 ha.

Retrocedarea fusese contestată în instanță de Direcția Silvică Neamț. Direcția a pierdut însă procesul deschis la Tribunal.

Noii proprietari au fost, în 2006, Kvaal Greta Marie Kristine Sturdza, Dimitrie Sturdza, Erik Sturdza, Gheorghe Sturdza, Mihai și Elena Sturdza

Din suprafața retrocedată, Romsilva a cumpărat doar 4.000 de hectare prin tranzacția din acest an.

Statul și-a supralicitat propria oferta

Achiziția acestei păduri era planificată încă din 2024, când guvernul alocase, prin OUG 46/2024, suma de 104,31 milioane lei pentru cumpărare.

Din cauza întârzierilor procedurale, achiziția s-a făcut abia în 2025, la un preț de 111,83 milioane lei, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 7,5 milioane lei pentru bugetul de stat.

„A fost o problemă legată de taxe și de preț. Nu s-a putut face tranzacția la finalul anului 2024, dar ne-am înțeles să o facem în acest an”, ne-a explicat conducerea Romsilva Neamț.

Din informațiile Green Report obținute de le surse familiare tranzacției, familia Sturdza cerea în 2024 un preț de 5.300 – 5.400 de euro pe hectar. Oferta statului român era anul trecut undeva sub 5.300 de euro per hectar.

Familia Sturdza a scos pădurea la vânzare în decembrie 2024. Romsilva a supralicitat și a oferit 111,8 milioane de lei în 2025 față de 104,3 milioane de lei în noiembrie 2024. 

Prețul a fost stabilit prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 5/2025 publicată la finalul lunii februarie.

Nici administratorii pădurii din partea familiei Sturdza, nici conducerea Romsilva nu ne-a precizat dacă a mai existat o altă ofertă pentru pădurea din Neamț.

Laurențiu Ciornei, președintele Asociației „Silva Nostra” este de părere că: „Statul trebuie să fie cumpărător strategic, nu disperat”. 

„Trebuie să prioritizeze recuperarea pădurilor în zone sensibile, cu valoare ecologică ridicată sau acolo unde există un risc iminent de degradare. Dar, înainte de toate, trebuie să știm ce avem, cine sunt proprietarii reali și unde se află fiecare parcelă — pentru asta, cadastrul forestier trebuie să devină o urgență națională”, mai adaugă acesta.

Dreptul de preempțiune

Achiziția a fost realizată în baza dreptului de preempțiune prevăzut de Codul Silvic (Legea 46/2008, art. 45). 

Romsilva, prin Direcția Silvică Neamț, a urmat pașii legali: evaluare, notificare, avizare de către Ministerul Mediului și finanțare din fondul de rezervă al Guvernului. Tranzacția a fost aprobată prin OUG 5/2025.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri