Statele insulare din Pacific cer Australiei să renunțe la cărbune în următorii 12 ani

Statele insulare din Pacific au cerut Australiei să renunțe la producerea energiei pe bază de cărbune în următorii 12 ani și să interzică construcția noilor centrale pe cărbune sau extinderea celor existente.

Cererea vine din partea a 15 state insulare, la o zi după ce guvernul australian a făcut o cerere de exprimare a interesului pentru noi proiecte privind generarea de energie, indicând că ar fi pregătită să folosească banii contribuabililor pentru a construi noi centrale pe bază de cărbune.

„Cerem tuturor țărilor OECD să elimine rapid utilizarea cărbunelui până în 2030 și tuturor celorlalte țări să elimine utilizarea cărbunelui până în 2040. Nu trebuie să existe nicio expansiune a minelor de cărbuni existente sau crearea de noi mine.”, a declarat prim-ministrul statului Fiji, Frank Bainimarama, care este președintele COP23.

Australia și SUA au anunțat că nu au nicio intenție de a elimina utilizarea cărbunelui pentru generarea de energie. Australia a fost singurul stat care s-a alăturat evenimentului de promovare a utilizării combustibililor fosili ținut de SUA în cadrul COP24, adunare întreruptă de protestatari.

VIDEO Mii de elevi din Australia au demonstrat împotriva lipsei de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice

Wells Griffith, consilierul lui Trump privind clima și energia, a declarat că SUA are o abundență de resurse naturale și că nu le va ține sub pământ. În cadrul aceluiași eveniment, ambasadorul Australiei pentru mediu, Patrick Suckling, a declarat că combustibilii fosili vor fi o sursă majoră de energie mult timp de acum înainte.

Prim-ministrul insulelor Cook, Henry Puna, a declarat pentru The Guardian că eliminarea cărbunelui este vitală pentru supraviețuirea statelor insulare din Pacific.

„Am făcut acest apel. Nu este direcționat către o singură țară, ci se aplică tuturor. Știm că centralele electrice pe bază de cărbune sunt o cauză semnificativă a schimbărilor climatice și vedem cum afectează întreaga lume.”

Prim-ministrul statului Tuvalu, Enele Sopoaga, a amintit de Declarația Boe, semnată de Australia în Nauru în luna septembrie, care afirma că schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare la adresa siguranței și bunăstării locuitorilor din Pacific.

Green Report Shop Transport ECO

Sopoaga a declarat pentru The Guardian că a propus o întâlnire anuală de grad înalt între Australia și statele din Pacific, dedicată combaterii schimbărilor climatice.

Bill Hare, autor principal al raportului IPCC privind clima, a declarat că îngrijorarea statelor din Pacific este justificată.

„Cererea lor pentru eliminarea cărbunelui până în 2030 – inclusiv noi mine – este foarte relevantă pentru Australia – vecinul lor regional. Momentul este important, tocmai când guvernul anunță planuri de a aproba o nouă centrală electrică pe bază de cărbune. Sper că australienii vor asculta, chiar dacă guvernul lor nu face asta.”

Statele insulare au cerut și stabilirea unui regim internațional de protecție care ajută oamenii strămutați din cauza schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri