Opt state europene propun utilizarea a 25% din bugetul UE pentru combaterea schimbărilor climatice

Opt state europene au cerut dezvoltarea unei strategii ambițioase de combatere a crizei climatice, care prevede emisii zero net până în 2050 și dedicarea unei pătrimi din bugetul UE pentru măsuri de mitigare și adaptare la schimbările climatice.

Conform declarației comune, UE ar trebui să aibă emisii de gaze cu efect de seră zero net până în 2050 cel târziu și să investească 25% din buget pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice, relatează BBC News.

Declarația a fost semnată de Franța, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia.

Grupul spune că planul lor poate „merge mână în mână cu prosperitatea” și poate „stabili un exemplu de urmat pentru alte țări.”

Cele opt țări susțin că schimbările climatice au „implicații profunde pentru viitorul umanității” și că impacturile sale sunt deja vizibile. De asemenea, cetățenii statelor sunt în mod clar îngrijorați, după cum au arătat protestele climatice recente ținute de tineri.

„Bugetul UE care este în curs de negociere va fi o unealtă importantă în acest sens: cel puțin 25% din cheltuieli ar trebui să fie alocate proiectelor de combatere a schimbărilor climatice.”

De asemenea, țările cer ca bugetul UE să nu finanțeze niciun proiect care ar contribui la emisiile de gaze cu efect de seră. Grupul vrea ca UE să anunțe o politică de zero emisii până în 2050 la summit-ul climatic ONU din luna septembrie.

Ținta unei Europe neutre din punct de vedere a carbonului nu este nouă, fiind propusă prima oară de către Comisia Europeană în noiembrie 2018. Însă asemenea propuneri au nevoie de susținerea Parlamentului European și de aprobarea Consiliului European pentru a fi implementate în fiecare stat membru.

Mai multe țări europene se opun consolidării angajamentelor actuale. Printre ele se numără și Germania, care se teme că măsurile ar putea afecta industria, precum și Polonia, care încă se bazează pe cărbune pentru generarea energiei electrice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri