Startup-urile din domeniul tehnologiilor verzi obţin mai multe patente şi investiţii când colaborează cu guvernele – studiu Cambridge

Colaborarea între guverne și startup-uri ar putea contribui la rezolvarea provocărilor climatice în timp ce ajută la dezvoltarea companiilor aflate la început de drum, arată un studiu realizat de Universitatea Cambridge şi publicat în jurnalul Research Policy.

Ultimele cercetări cu privire la sute de noi companii de tehnologie ecologică din SUA arată că activitatea de brevetare a unui startup urcă cu peste 73%, în medie, de fiecare dată când colaborează cu o agenție guvernamentală pentru dezvoltarea „cleantech” – de la celulele solare de generație nouă la noi materiale.

De asemenea, studiul a constatat că de fiecare dată când un startup cleantech licenţiază o tehnologie dezvoltată de o agenție guvernamentală, compania şi-a asigurat, în medie, peste dublul valorii de finanțare în comparație cu startup-uri similare: o creștere de 155% la un an de la eliberarea licenței.

Colaborarea cu universitățile și firmele private reprezintă un lucru obişnuit pentru multe startup-uri, dar parteneriatele guvernamentale sunt subevaluate în mod semnificativ în ceea ce privește tehnologiile ecologice, spun cercetătorii.

În timp ce rolul parteneriatelor publice-private în sectoare precum biotehnologia și tehnologia informației este bine cunoscut, aceștia declară că, până în prezent, nu există date privind eficiența acestor alianțe în sectorul cleantech.

„Constatările noastre sugerează că unele dintre semnele utilizate în mod obișnuit pentru a urmări inovația și succesul în afaceri, cum ar fi brevetele și finanțarea, cresc atunci când noile companii de cleantech fac parteneriate cu departamente guvernamentale americane sau laboratoare”, a declarat co-autorul studiului Laura Diaz Anadon, profesor de Politici ale Schimbărilor climatice de la Cambridge.

Cercetatorii au construit un nou set de date privind 657 de companii americane de tip cleantech si cele peste 2.000 de parteneriate pe care aceste startup-uri le-au stabilit între anii 2008 şi 2012, pentru a măsura diferitele rezultate privind parteneriatele private si publice.

Aproximativ 66% dintre startup-uri aveau mai puțin de cinci ani în 2008, restul de 34% şi-au început activitatea în perioada desfăşurării studiului. Cercetarea a inclus companii din sectorul sustenabil: de la energia eoliană la cea marină și reciclarea şi baterii.

Pe lângă avantajele brevetării și investițiilor, cercetătorii au constatat, de asemenea, că alianțele cu unele dintre cele mai puternice rezultate în materie de inovare au fost în afara principalelor centre tehnologice, cum ar fi Silicon Valley – sugerând potențialul de construire a „ecosistemelor regionale”.

Prof. Claudia Doblinger, autorul studiului de la Universitatea Tehnică din München, a declarat: „Laboratoarele guvernamentale de cercetare joacă un rol important în provocările climatice, dar și în dezvoltarea firmelor mici, o dublare a obiectivelor aflate în centrul mai multor discuții politice, cum ar fi noul acord verde din Statele Unite „.

Autorii studiului susțin că dimensiunile, facilitățile și perspectivele pe termen lung ale agențiilor de stat, cum ar fi Departamentul Energiei al Statelor Unite și cele șaptesprezece laboratoare naționale, completează în mod firesc startup-urile care pot elimina și adapta evoluțiile tehnologice la oportunitățile de piață la o rată mai rapidă.

„Guvernele pot și ar trebui să aibă perspective pe termen lung în comparație cu sectorul privat și, astfel, să joace un rol critic în inovarea în domeniul energiei”, a declarat co-autorul studiului Prof. Kavita Surana, de la Universitatea din Maryland.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri