Un start-up românesc pregăteşte imprimanta 3D vending-machine, care „printează” mâncare

Un startup românesc vrea să revoluționeze industria alimentară cu Reebo, prima imprimantă alimentară 3D în sistem vending-machine care „printează” prăjituri și sandwich-uri personalizate, în mai puțin de două minute.

Startup-ul românesc Manna Foods Solutions lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluționa industria alimentară: prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate.

Reebo, cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sandwich-uri „ready-to-eat”, personalizate și controlate caloric de consumator, în mai puțin de 2 minute.

Startup-ul dezvoltă prototipul experimental și este, totodată, în etapa de atragere de finanțare pentru prototipul industrial, etapă care pregătește producția în serie și lansarea soluției pe piața din România, dar și din Europa.

„Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software și este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicație sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituții de învățământ până la zone cu trafic pietonal intens”, a mai spus Mădălina Ilie, Fondator Manna Foods Solutions.

Tehnolgia 3D revoluționează industria alimentară
Imprimanta alimentară 3D, concepută să funcționeze în sistem vending-machine, apare în contextul în care devine tot mai important felul în care va arăta alimentația viitorului într-o lume dominată de o dezvoltare tehnologică extrem de rapidă, de creșterea accelerată a populației și schimbări globale dinamice.

„Oamenii au nevoie de soluții care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure și la produse personalizate în funcție de nevoile nutriționale. Tehnologia 3D poate revoluționa industria alimentară a secolului nostru. A reușit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală și chiar vestimentară, și este doar la început”, a declarat Mădălina Ilie.

Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar – peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piață, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire. Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartușe alimentare, interschimbabile automat, etanșe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8kg per cartuș. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde.

„Trecerea de la faza de prototip experimental la faza de prototip industrial, pentru a începe ulterior producția de serie, implică un efort susținut de aproximativ doi ani. Acum suntem în faza de cercetare și dezvoltare și estimăm că vom fi gata cu producția în serie și intrarea efectivă pe piață până în 2024”, explică Mădălina Ilie.

Investiția pentru producția în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăși 25 milioane euro și presupune înființarea unei linii de producție, în mare parte robotizată, care să poată susține fabricarea imprimantei și a consumabilelor aferente.

Compania estimează o valoare de piață a imprimantei cuprinsă între 4.000 și 5.000 euro per unitate, în funcție de numărul cartușelor alimentare și a facilităților de utilizare.

Reebo este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.

Manna Foods Solutions este un start-up în domeniul foodtech, al cărui obiectiv este să dezvolte inovații alimentare ce pot fi aplicate internațional, în contextul creșterii continue a populației lumii și a schimbărilor dinamice globale. Recent, compania a câștigat premiul 2 pe România la EIT Innovation Prize 2020.

spot_img

Ultimele știri