Start-Up Nation 2025 – Calendarul înscrierilor. Buget record anul acesta

Start-up Nation 2025 vine cu un buget record și promite noi șanse pentru antreprenorii care vor să-și lanseze propriul business. Statul a stabilit deja calendarul înscrierilor și a publicat în Monitorul Oficial toate detaliile esențiale: cine poate aplica, ce tipuri de afaceri au prioritate și cum se acordă punctajul. Cei care vor să acceseze finanțarea de până la 50.000 de euro trebuie să cunoască toate detaliile. Iată tot ce trebuie să știi despre Start-Up Nation 2025, inclusiv modalitatea de înscriere și cum arată grila de punctaj.

Ce este Start-Up Nation 2025

Anunțat din luna martie a anului 2024, programul „Start-Up Nation 2024-2025” oferă finanțare nerambursabilă din partea statului român și a Uniunii Europene pentru cei care vor să își deschidă o afacere. Programul are două categorii de beneficiari:

  • „Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation” – destinat celor sub 30 de ani, din orice zonă a țării.
  • „Start-Up Nation România” – dedicat persoanelor între 30 și 35 de ani care nu au un loc de muncă, sunt în căutarea unuia, șomeri sau fac parte din grupuri dezavantajate, mai ales din regiuni mai puțin dezvoltate.

Start-Up Nation este programul guvernamental prin care antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Programul este implementat prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului prin prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE)

Scopul principal al acestei scheme de minimis este de a sprijini înființarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, ajutând la îmbunătățirea performanțelor economice ale acestor. 

Guvernul are în plan prin acest program să stimuleze o nouă creștere economică durabilă și inteligentă, bazată pe digitalizare, inovație, dezvoltare sustenabilă și pregătire antreprenorială, dar și crearea de noi locuri de muncă.

CITEȘTE ȘI: Program de mentorat pentru startup-urile locale eco-inovative

Buget record și noutăți ale Start-Up Nation 2025

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat detalii despre ediția din 2025 a programului Start-Up Național. Forma finală a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a definit în procedura de implementare grila de punctaj și codurile CAEN eligibile pentru finanțare de până la 250.000 de lei, echivalentul a 50.000 de euro.

„În cea de-a patra ediție a Start-Up Nation am adus 4 îmbunătățiri majore: avem cea mai mare finanțare a programului din istorie, 100% finanțare europeană, pentru a degreva bugetul de stat, 50% avans plătit la semnare, pentru dobânzi cu 50% mai mici la bănci și folosim Inteligența Artificială pentru analizarea mai rapidă și mai eficientă a înscrierilor”, a declarat ministrul de resort, Bogdan Ivan.

Guvernul va aloca 446 de milioane de euro pentru ediția din 2025 a programului, bani care provin atât din fonduri europene, cât și din resursele statului român. Se estimează finanțarea a aproximativ 10.000 de firme nou-înființate și generarea a peste 20.000 de locuri de muncă.

 „Alocăm 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediţie a programului Start-Up Nation. Este cea mai mare finanţare pentru acest program de până acum şi, în premieră, folosim doar fonduri europene şi degrevăm bugetul de stat. Finanţăm afacerile noi, care produc în Romania şi livrează bunuri cu valoare adăugată, inclusiv în mediul rural. Sprijinim peste 7.500 de antreprenori, cu finanţări de 50.000 de euro fiecare, şi vrem să înfiinţăm minim 15.000 de noi locuri de muncă”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: IMM-urile şi HoReCa până la 150.000 euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare

Cheltuieli eligibile Start-Up Notion 2025

Conform documentului de procedură publicat de MEDAT (Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului), pot accesa finanțarea de până la 250.000 de lei per firmă prin Start-Up Nation antreprenorii care se încadrează într-o serie de cheltuieli eligibile precum:

  • Echipamente tehnologice: Achiziția de active corporale specifice activităților productive și de servicii, cu excepția echipamentelor destinate jocurilor de noroc.
  • Energie regenerabilă și eficiență energetică: Sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, stații de încărcare electrice și alte tehnologii pentru sustenabilitate.
  • Cheltuieli operaționale: Salarii, utilități, servicii de contabilitate, chirii pentru spații de producție, în limita a 80.000 lei pentru cei care creează minimum două locuri de muncă.
  • Digitalizare și promovare online: Crearea de site-uri de prezentare, magazine online, achiziția de echipamente IT și licențe software necesare activității.
  • Consultanță: Servicii pentru pregătirea documentației necesare obținerii finanțării, cu o valoare eligibilă de maximum 10.000 lei.
  • Mijloace de transport: Autoturisme, ATV-uri, motociclete, biciclete, remorci și alte vehicule necesare desfășurării activității, cu anumite restricții pentru sectoarele de transport.
  • Plăcuțe informative: Obligatorii pentru toți beneficiarii, cu valori cuprinse între 10 și 500 lei.
  • Garanții și credite: Acoperirea unor cheltuieli financiare aferente împrumuturilor contractate pentru implementarea proiectului.

CITEȘTE ȘI: Guvernul vrea să majoreze cu 40% prima pentru împăduriri ca să evite pierderea banilor din PNRR

Calendarul ediției 2025
  • 15 aprilie: începerea înscrierilor la cursurile antreprenoriale. Anterior lansării, MEDAT va anunța lista formatorilor selectați 
  • 1 iunie: lansarea modulului online de înscriere la finanțare, pentru firmele înființate de beneficiarii finali care au trecut prin cursuri. Înscrierea va fi activă pe site-ul Minimis 
  • 1 octombrie – 1 noiembrie: are loc selecția antreprenorilor 
  • 15 octombrie: semnarea contractelor de finanțare pentru aproximativ 7.500 de antreprenori

Etapa I presupune înscrierea viitorilor antreprenori la minimum 40 de ore de cursuri de formare antreprenoriale. Ulterior, în etapa a II-a, se înscriu planurile de afaceri în vederea acordării finanțării și se încheie cu semnarea contractelor de subvenție. Tot în această etapă, toate plățile aferente funcționării IMM-urilor nou create vor fi efectuate.

În a III-a etapă, sustenabilitatea IMM-urilor sprijinite de Start-Up Nation va fi monitorizată pe durata asumată în cererea de finanțare. 

Înscrierea în program, Etapa I, începe pe 15 aprilie 2025 și este deschisă timp de 45 de zile lucrătoare, adică până pe 16 iunie. 

Finanțarea va fi acordată în funcție de punctajul obținut la evaluarea formularelor de înscriere, începând cu cei cu cel mai mare scor. Pentru a trece la etapa de verificare administrativă și eligibilitate, este necesar un minim de 50 de puncte din 100 posibile. Procesul de selecție a antreprenorilor eligibili va avea loc între 1 octombrie și 1 noiembrie, iar semnarea tuturor contractelor este programată pentru 15 octombrie.

Pe 20 martie 2025, Guvernul a aprobat modul de implementare a Programului Start-Up Nation, alocând un buget total de 446,18 milioane de euro – 295,75 milioane de euro pentru Pilonul I și 150,43 milioane de euro pentru Pilonul II. 

Fiecare IMM poate primi un sprijin financiar de până la 250.000 de lei, cu obligația unei contribuții proprii de cel puțin 10% din suma totală. 

Planurile de afaceri care includ o cofinanțare mai mare vor primi punctaj suplimentar. Programul este deschis atât pentru regiunile mai puțin dezvoltate ale țării (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), cât și pentru zona București-Ilfov. 

De asemenea, cel puțin 10% dintre locurile disponibile vor fi dedicate minorității rome.

Ce trebuie să conțină planul de afaceri 

Cei care se înscriu în programul Start-Up Nation trebuie să urmeze cursurile, iar după acestea trebuie să fie capabili să întocmească un plan de business pentru viitoarele lor IMM-uri. Planurile de afaceri  (pentru ambele piloane) trebuie să conțină următoarele detalii: 

  • direcții de dezvoltare ale IMM-ului;
  • descrierea produsului/serviciilor/lucrărilor care vor face obiectul activității viitoarei afaceri;
  • justificarea activităților propuse și analiza punctelor tari și slabe ale întreprinderii, a amenințărilor și a oportunităților din nișa aleasă (analiza SWOT);
  • planul de finanțare;
  • rezultate economice preconizate;
  • numărul de persoane angajate și norma de lucru.

Printre condițiile de eligibilitate în Start Up Nation 2024-2025 Pilonul I se numără:

  • Beneficiarii trebuie să aibă peste 18, dar sub 30 de ani;
  • Să aibă domiciliul/reședința în România;
  • Să intenționeze să deschidă o întreprindere în România, în mediul urban sau rural (deci să nu aibă deja un PFA, PFI, o Întreprindere Individuală/Familială).

Pentru Start Up Nation 2024-2025 Pilonul II, beneficiarii trebuie:

  • să aibă domiciliul/reședința în România, în regiunile mai puțin dezvoltate – Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest şi Centru (nu și în București-Ilfov);
  • să aibă peste 30, dar sub 35 de ani, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoane reîntoarse în țară;
  • să se afle în căutarea unui loc de muncă (să fie șomeri, persoane inactive sau din grupuri dezavantajate pe piața muncii – cu nivel scăzut de instruire, cu dizabilități, supuse riscului de excluziune socială, din zonele defavorizate), inclusiv persoane reîntoarse în țară.
  • să își asume că va angaja cel puțin 2 persoane cu normă întreagă în cadrul acestor noi IMM-uri, pe o perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a contractului.

Cheltuieli eligibile 

Cheltuielile care pot fi acoperite prin cei doi piloni din programul „Start-Up Nation 2024-2025” sunt:

  • salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii pentru spațiile de producție;
  • achiziționarea de echipamente tehnologice (mijloace fixe), mijloace de transport, mobilier, birotică, sisteme, instalații și echipamente în scopul economisirii de resurse sau care utilizează surse regenerabile;
  • cheltuielile pentru înființarea întreprinderii (valoare maximă – 1.000 lei);
  • website de prezentare a activității, magazin online, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a website-ului, software, semnătură electronică, echipamente IT, telefoane, tablete;
  • consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării și implementării proiectului (valoare maximă – 10.000 lei);
  • două plăcuțe informative obligatorii (valoare minimimă – 10 lei, valoare maximă – 500 de lei), care vor fi plasate în interiorul locului de implementare a proiectului și una în exteriorul acestuia, în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienți;
  • cheltuieli financiare aferente creditelor contractate de beneficiari în vederea realizării proiectului.

CITEŞTE ŞI:

Program de mentorat pentru startup-urile locale eco-inovative

IMM-urile şi HoReCa până la 150.000 euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare

Guvernul vrea să majoreze cu 40% prima pentru împăduriri ca să evite pierderea banilor din PNRR

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri