Reducerea poluarii din orasele americane a adaugat in medie 5 luni sperantei de viata a populatiei, potrivit unui studiu comun al Universitatii Brigham Young si al Harvard, publicat in New England Journal of Medicine, informeaza BBC. VEZI STUDIU
Cercetarea s-a concentrat pe nivelurile particulelor nocive microscopice din aer care patrund adanc in plamani si agraveaza astmul. Cercetatorii au descoperit ca in orasele care au luat masuri de purificare a aerului, pentru fiecare 10 micrograme pe metru cub de poluare in minus, speranta de viata creste cu 7 luni.
Studiul a comparat nivelul de poluare a aerului cu statisticile de speranta de viata ale 51 de orase americane, intre 1980 si 2000. In 2000, oamenii traiesc cu 2,72 ani mai mult, iar 15% din cresterea sperantei de viata este atribuita reducerii poluarii.
In Marea Britanie, se estimeaza ca poluarea aerului inca reduce speranta de viata cu 8 luni, in ciuda eforturilor de a purifica aerul din orase.
"Cercetarea justifica fara indoiala eforturile din ultimii douazeci de ani de a reduce poluarea urbana”, a afirmat Jonathan Ayres de la Universitatea din Birmingham.
Poluarea aerului agraveaza bolile de inima si de plamani.