Studiu: două din cinci specii de plante sunt în pericol de extincţie, la nivel mondial

Un nou studiu, în care au fost implicați 210 oameni de ştiinţă din 42 de ţări, arată că două din cinci specii de plante sunt în pericol de extincţie, la nivel mondial. Cercetătorii sunt acum într-o cursă contra-cronometru să identifice cât mai multe plante de pe Pământ – unele care ar putea reprezenta soluții pentru problemele umanității – înainte de a dispărea.

Circa 40% dintre cele 500.000 de specii de plante şi ciuperci cunoscute la nivel global sunt în pericol de extincţie, potrivit unui studiu publicat miercuri. O analiză anterioară, din 2016, vorbea despre 21% din speciile de plante și ciuperci care erau ameninţate cu dispariţia.

Folosirea unor tehnici mai sofisticate pentru evaluare şi analiză au permis oamenilor de ştiinţă să „corecteze prejudecăţile” în ceea ce priveşte suprareprezentarea unor grupuri de plante şi regiuni în datele anterioare, au precizat Grădinile Botanice Regale din Marea Britanie (Royal Botanic Gardens, RBG), în raportul ”Starea lumii”.

Speciile expuse riscului includ 723 de plante cu utilizare medicinală, în contextul cererii globale în creştere pentru medicamente din surse naturale.

Raportul a subliniat totodată utilizarea insuficientă a plantelor care reprezintă surse potenţiale de hrană şi energie. Deşi au fost inventariate 7.039 de pante comestibile, 90% din „consumul de energie alimentară” provine doar de la 15 plante, în contextul în care circa patru miliarde de persoane se bazează în exclusivitate pe orez, porumb şi grâu.

„Datele provenite de la raportul de anul acesta zugrăvesc o imagine a unei lumi care a renunţat la potenţialul plantelor şi ciupercilor în abordarea problemelor globale fundamentale cum ar fi securitatea alimentară şi schimbările climatice”, a spus Alexandre Antonelli, director ştiinţific în cadrul RBG. „Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe prea puţine specii pentru prea mult timp.”

Acum, cercetătorii sunt într-o cursă contra-cronometru să identifice cât mai multe plante de pe Pământ. Unele specii necunoscute ar putea fi soluțiile la problemele umanității, cum ar fi alimentație, medicamente, biocombustibil, poate chiar și tratament pentru noul Coronavirus.

Anul trecut au fost descoperite peste 4.000 de specii de plante și ciuperci, printre care șase plante din același grup cu ceapa și usturoiul (în Europa și China), 10 rude ale spanacului (în California).

„Nu vom putea supraviețui fără plante și ciuperci – viața noastră depinde de ele – și este timpul să accesăm această comoară”, a mai spus Antonelli, potrivit The Guardian. „De fiecare dată când pierdem o specie, pierdem o oportunitate pentru umanitate. Pierdem o cursă împotriva timpului așa cum probabil pierdem speciile mai repede decât le putem găsi și numi.”

Citește și: 

O extincție în masă de acum 2 miliarde de ani a dus la dispariția a 99% din viața pe pământ

Populaţiile de bondarii au scăzut dramatic şi sunt în pericol de extincţie în masă

spot_img

Ultimele știri