Animalele și plantele dăunătoare, catalogate în primul registru de specii invazive din lume

Primul registru global care documentează speciile invazive va oferi informații despre animalele și plantele din întreaga lume care se dezvoltă în afara habitatului lor natural.

specii invazive registru

Cercetătorii de la Invasive Species Specialist Group (ISSG) din SUA au publicat datele despre speciile invazive din 20 de țări și vor completa registrul până la sfârșitul acestui an. Din cele 6400 de plante și animale catalogate, o cincime sunt dăunătoare mediului.

Speciile invazive ajung în afara ecosistemelor native în mai multe feluri. Pentru viața marină, apa de balast de la nave este una dintre principalele căi prin care speciile invazive ajung în oceane. Activitățile de transport și comerțul, din ce în ce mai intensive în ultimele decenii, au jucat un rol important în introducerea de specii noi.

Conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Brașov, România a fost afectată de expansiunea rapidă a comerțului și a activităților de transport, care au facilitat introducerea speciilor invazive. Ele s-au răspândit mai ușor din cauza presiunilor asupra mediului, cum ar fi defrișările, abandonarea terenurilor, folosirea excesivă a pășunilor, pe fondul unor habitate slăbite.

Peste 300 de specii invazive documentate în România

În cadrul registrului au fost publicate și datele despre România, înregistrând 325 de specii invazive, dintre care 75 de animale, 249 de plante și un parazit. Din cele 41 de specii marine invazive descoperite, 40 au un impact asupra mediului.

Green Report Shop – Protejează Biodiversitatea

Anul trecut, Coaliția Natura 2000 a trimis o sesizare către autoritățile de mediu după ce au descoperit că patru specii exotice de pești au fost introduse în apele bistrițene. Patru situri Natura 2000 au fost populate ilegal cu două specii invazive (caras argintiu, amur, novac) și o specie răpitoare (biban), riscînd adevărate dezastre ecologice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri