Soluții pentru orașe inteligente, în București și în lume

Asociația Smart City PRO a organizat astăzi la București o conferință pe tema orașelor inteligente. La aceasta, au participat reprezentanți ai unor autorități publice și ai unor companii care oferă soluții pentru eficientizarea managementului orașelor.  Vă prezentăm în continuare câteva dintre acestea.

smart city

Proiecte de tipul „Smart City” din București

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre sistemul de telemedicină implementat la nivel național. Prin intermediul lui, medicii pot consulta pacienții la distanță, cu ajutorul transmisiunilor video în direct (videostreaming), efectuate direct din ambulanțe. În acest fel, echipele medicale ajunse la locul producerii unor accidente pot primi indicații de la medicii specialiști aflați în spitale.

Mai mult, medicii din zone izolate se pot sfătui cu specialiști din spitale performante, pentru a lua împreună cele mai bune decizii. Atfel, se poate evita deplasarea inutilă a pacienților pentru care transportul între spitale este riscant, se evită blocarea ambulanțelor și se economisesc resurse.

Gheorghe Pătrașcu, Arhitectul-Șef al Municipiului București, a prezentat pe scurt planul de dezvoltare urbană pe care capitala urmează să îl implementeze. Acesta conține o serie de proiecte concepute după principiile orașelor inteligente, dintre care amintim:

  • construirea a 7,5 kilometri de piste de biciclete pe străzi adiacente marilor bulevarde din zona centrală și a 100 de kilometri de piste în întregul oraș;
  • construirea a 4 parcări subterane în zona centrală din București, destinate mașinilor rezidenților;
  • construirea a 2 poduri pietonale pentru Dâmbovița;
  • reamenajarea unor spații din zona centrală, pentru punerea în valoare a culturii zonei;
  • construirea unei clădiri cu un design inteligent pentru găzduirea Centrului de Management Integrat pentru Situații de Urgență, în vecinătatea Grădinii Botanice din București.

Proiecte de tipul Smart City la nivel global

Gerhard Ploss, Directorul companiei SWARCO Traffic Systems, a prezentat un proiect de modernizare a centrului de control a traficului din Hamburg. Aflați cum i-a ajutat această modernizare pe polițiști să îmbunătățească circulația și siguranța pe drumurile publice, reducând totodată emisile:

 

Compania SWARCO Traffic Systems a implementat și în București un sistem de management al traficului, în anul 2008. Conform datelor prezentate de companie, acest sistem a crescut cu 20% viteza autoturismelor din flota de transport public, a redus cu 15% timpul petrecut în mașini personale, cu 50% timpul petrecut în trafic și cu 10% emisiile de dioxid de carbon.

Reprezentanții MER GROUP, companie israeliană de telecomunicații și servicii de securitate, au explicat cum au implementat sisteme de management de date în orașe mari precum Buenos Aires, Ierusalim, Port of Spain sau Panama. Cu ajutorul acestor sisteme, autoritățile publice au reușit să îmbunătățească securitatea orașelor,  să reducă infracționalitatea și să gestioneze mai bine traficul.

Martin Powel, Directorul Dezvoltării urbane din cadrul Centrului Global de Siemens de Competență pentru Orașe, a vorbit despre una dintre cele mai sustenabile clădiri din lume. Este vorba despre Crystal, singura clădire din lume care a obținut atât certificarea LEED, cât și certificarea BREEAM (cele mai importante certificări internaționale pentru clădiri verzi). Urmăriți în materialul video de mai jos o prezentare a caracteristicilor clădirii.

 

Citește și:

Cât de departe este Bucureștiul de a deveni un oraș inteligent și eficient

Orasele viitorului: arhitectura&energie

spot_img

Ultimele știri