Cele mai indraznete solutii de arhitectura urbana vor fi promovate printr-un nou concurs european online, intitulat “Sustainable Urban Building Award 2013”.
Competitia este organizata de Construction21 si Metropolitan Solutions.
“Concursul solutiilor urbane durabile” va urmari rolul cladirilor in dezvoltarea localitatilor pana la nivelul optim, acela de “orase inteligente”.
Prin intermediul noului concurs, vor fi mediatizate si promovate solutiile fezabile, deja aplicate in realitate.
Participantii trebuie sa prezinte constructiile realizate de ei, insotite de raspunsuri la trei intrebari: cum pot fi integrate aceste cladiri in infrastructura „orasului viitorului”, cum pot aduce aceste constructii o contributie pozitiva la infrastructurile viitorului si cum pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii urbane.
Propunerile pot fi inscrise in concursul european pana la data de 22 februarie 2013.
Cele mai bune solutii vor fi prezentate la Hanovra
Castigatorii vor obtine ca premiu dreptul de a prezenta constructiile propuse in cadrul Targului Metropolitan Solutions de la Hanovra, in perioada 8 – 12 aprilie 2013.
Metropolitan Solutions este o platforma pentru aplicatii si solutii dedicate oraselor si metropolelor, lansata in anul 2011. Dupa acel moment, platforma s-a extins, iar in aprilie 2012, peste 70 de expozanti si-au prezentat ofertele pe 3.000 de metri patrati.
Incepand cu anul 2013, expozitia are mai mult spatiu si foloseste un concept inovator, care permite vizitarea „orasului viitorului”. De exemplu, in locul unor pasaje obisnuite de expozitie, vizitatorii circula pe alei dotate cu sisteme de iluminare stradala.
Pe pereti, noile produse si solutii de dezvoltare urbana sunt afisate in imagini panoramice, iar pentru a ajunge in Pavilionul 1, vizitatorii sunt transportati cu masini electrice.
Construction21 este un website dedicat practicantilor in constructii verzi. Sase tari europene participa la aceasta platforma online, iar partenerul roman este Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).
Trei miliarde de oameni deja locuiesc astazi in zone urbane, iar aceasta tendinta este sigur ca va deveni si mai pronuntata in viitorul apropiat, Organizatia Natiunilor Unite estimand ca mai mult de 6,5 miliarde de oameni vor trai si lucra in mediul urban pana in 2050. Cererea de infrastructuri urbane este astfel in crestere, asa cum este si cererea de retele de energie si de trafic, de sisteme de comunicatii si de aprovizionare si de sisteme de eliminare a deseurilor. Pe langa aceste provocari tehnologice, orasele se confrunta si cu sarcina complexa de a asigura calitatea vietii locuitorilor”, mentioneaza www.construction21.eu
Tendinta mondiala de urbanizare accelerata forteaza orasele si autoritatile locale sa-si modernizeze infrastructura si sa se apropie de conceptul „oraselor inteligente”.
Unul dintre scopurile urmarite este utilizarea cat mai eficienta a resurselor, cu emisii de carbon cat mai reduse.
Viitoarele sisteme de infrastructura trebuie sa fie inteligente, autonome si interconectate pentru a face fata cresterii rapide a populatiei urbane, asigurand si o calitate cat mai buna a vietii.