Un grup internațional de campaigneri promovează importanța restaurării pădurilor și a zonelor de coastă pentru a combate schimbările climatice și declinul biodiversității, arătând că protejarea naturii poate fi cea mai eficientă soluție climatică.
Populațiile de vertebrate au scăzut cu 60% din 1970 și până în prezent, sugerând că ne aflăm în timpul celei de-a șasea extincții în masă a vieții de pe Pământ. Chiar dacă oprim emisiile de gaze cu efect de seră, CO2 deja emis va trebui să fie captat și eliminat din atmosferă.
Copacii și plantele absorb în mod natural CO2 din atmosferă pe măsură ce cresc și oferă habitate naturale vitale pentru animale.
„Lumea se înfruntă cu două crize existențiale care se dezvoltă la o viteză terifiantă: schimbările climatice și dezastrul ecologic. Niciuna nu este abordată cu urgența necesară pentru a preveni sistemele noastre de susținere a vieții de la colaps. Promovăm o abordare captivantă dar neglijată de a evita haosul climatic în timp ce apărăm lumea vie: soluții climatice naturale. Apărarea lumii vii și a climei sunt, în multe cazuri, unul și același lucru.”, a declarat grupul într-o scrisoare pentru The Guardian.
Printre semnatari se numără activista suedeză Greta Thunberg, cercetătorul climatic Michael Mann, muzicianul Brian Eno și jurnalistul George Monbiot.
Grupul subliniază că soluțiile climatice naturale nu sunt o alternativă la decarbonizarea rapidă a sectorului energetic, agricol și al transportului, amândouă fiind necesare.
Națiunile Unite au anunțat un Deceniu al Restaurării Ecosistemelor la începutul lunii martie.
„Degradarea ecosistemelor noastre a avut un impact devastator asupra oamenilor și a mediului. Natura este cel mai sigur mod de a combate schimbările climatice și a asigura viitorul.”, a declarat Joyce Msuya, directoare a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Cercetări recente arată că aproximativ o treime din reducțiile de gaze cu efect de seră necesare până în 2030 pot fi realizate prin restaurarea habitatelor naturale, dar asemenea soluții au atras doar 2.5% din fondurile pentru reducerea emisiilor.
Studiu: Ținuturile mlăștinoase, vitale pentru captarea și stocarea CO2
Cele mai mari impacturi vor veni de la restaurarea pădurilor, în special regiuni din tropice care au fost defrișate pentru creșterea animalelor, lemn sau plantații de ulei de palmier. Însă soluțiile climatice naturale nu trebuie să fie în competiție cu nevoia de a hrăni populația în creștere a lumii și trebuie să fie implementate cu acordul comunităților locale.
Conform grupului, moduri eficiente de a restaura habitate se suprapun deseori cu măsuri de conservare a vieții sălbatice. De exemplu, mărirea populațiilor de elefanți și rinoceri din Asia și Africa ar ajuta la răspândirea semințelor copacilor, în timp ce mai mulți lupi ar duce la mai puține plante mâncate de elani sau cerbi.
Conform cercetătorilor, cea mai rapidă acumulare de carbon are loc în habitate de coastă cu vegetație cum ar fi mangrove și mlaștini sărate, care au și rolul de a proteja comunitățile de furtuni. Aici, carbonul poate fi captat de 40 de ori mai repede decât în pădurile tropicale. Turbăriile au și ele nevoie de protejare și restaurare, deoarece stochează o treime din carbonul din sol deși acoperă doar 3% din suprafața lumii.
Grupul a lansat un site web, numit Natural Climate Solutions, care cere guvernelor să susțină asemenea măsuri și să „creeze o lume mai bună pentru viața sălbatică și o lume mai bună pentru oameni.”
„Scopul nostru este simplu: să generăm entuziasm la nivel global pentru reducerea carbonului prin restaurarea ecosistemelor. Este cea mai subestimată și subfinanțată unealtă pentru atenuarea schimbărilor climatice.”, a declarat George Monbiot, care a realizat un raport pentru website.