Studiu: o treime din suprafața solului de pe glob, într-o acută stare de degradare. Care este motivul

O treime din suprafața solului de pe întreg globul se află într-o stare acută de degradare. Rata de pierdere a solului fertil este de 24 de miliarde de tone pe an. Motivul? Agricultura intensivă. Acestea sunt concluziile cheie exprimate de experți în cadrul unui studiu, susținut de ONU.  

sol
foto: wikimedia commons

 

Cercetătorii atrag atenția că este nevoie de o schimbare rapidă și de o îndepărtare de agricultura intensivă, care distruge pământul.

Pe măsură ce cererea pentru mâncare crește, suprafața de sol fertil scade

Potrivit studiului, se preconizează că declinul solului fertil va continua, pe măsură ce cererea pentru mâncare și sol productiv cresc. La acestea se adaugă conflictele violente, care înrăutățesc situația.

„Pe măsură ce rezerva de pământ sănătos și fertil se usucă și populația crește, competiția pentru pământ se intensifică pe tot globul”, a spus Monique Barbut, secretar executiv în Convenția ONU pentru combaterea deșertificării.

Aceasta a mai precizat că pentru a minimiza pierderile, este în interesul nostru să ne regândim modul în care gestionăm presiunile și concurența.

Studiul Global Land Outlook tratează mai multe cauze ale scăderii productivității solului, care sunt interconectate. Printre acestea se numără urbanizarea, schimbările climatice, eroziunea și despăduririle. Cel mai mare impact îl are răspândirea agriculturii intensive.

Situația în Europa

În Europa, scăderea ratelor de productivitate ale solului sunt, în general, sub media globală, se arată în studiu. Totuși, faptul ca Europa este continentul cu cea mai mare proporție de terenuri agricole, raportată la suprafața totală de teren, o face să fie cea mai afectată, în comparație cu celelalte continente.

„Aproximativ 18% din terenurile cultivate ar putea fi supuse unor factori, care duc la scăderea productivității, în special în sudul Europei de Est, unde, similar cu Asia Centrală, sistemele intensive de utilizare a terenurilor arabile și de creștere a animalelor au suferit transformări majore din cauza crizei economice.”

Unele zone din Europa de Vest, în care declinul productivității terenurilor a atins cote mari, este regiunea mediteraneană. Aici starea de fapt se explică prin intensificarea agriculturii și prin expansiunea rapidă a infrastructurii și a zonelor construite în culturi agricole.

În cazul mai multor culturi agricole din Europa, impactul degradării solului asupra productivității poate fi mascat de anumite aspecte ce țin de puterea țărilor mai bogate. Dar cu un cost semnificativ asupra biodiversității și a calității resurselor de apă dulce, avertizează cercetătorii.

Studiul a fost sprijinit de ONU.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri