Studiu: cei mai mulți șoferi nu sunt doritori să treacă la mașini electrice

Un studiu realizat în Germania, Statele Unite, Japonia și China a arătat că cei mai mulți respondenți nu sunt nerăbdători să renunțe la mașinile diesel, pe benzină sau hibrid și să treacă la cele electrice.

Speranțele producătorilor de mașini electrice că șoferii vor trece în număr mare acest tip de vehicule ar putea să fie doar un vis, potrivit rezultatelor unui studiu recent, citat de dpa.

Peste 80% dintre respondenții din Germania și China au spus că ar cumpăra o mașină nouă dacă ar fi la fel ca cea pe care o au deja, adică pe benzină, motorină sau hibrid (electrice plus benzină). În America, peste 90% dintre intervievați au răspuns cu „da” și „probabil” la aceeași întrebare.

În Japonia, însă, a fost ceva mai multă deschidere, cu o pătrime dintre intervievați spunând că se pot imagina cumpărând o mașină electrică.

„Când vine vorba de sistemul de propulsie, șoferii din ziua de azi tind să fie conservatori și să se bazeze pe o tehnologie care deja a fost demonstrată”, a spus Andreas Wolf, șeful departamentului de motoare din cadrul firmei de cercetare.

Unul dintre principalele motive a fost că mașinile electrice nu pot străbate distanțe mari fără să fie încărcate (puține mașini de acest tip depășesc 400 de kilometri între încărcări).

Ford testează livrarea la domiciliu a cumpărăturilor cu mașini fără șofer

1.000 de persoane din Germania, Statele Unite, Japonia și China au participat la studiul condus de Institutul Infas în numele producătorului de componente pentru mașini Continental.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, atitudinile privind mașinile autonome. Două treimi dintre respondenți au spus că ar accepta cu ușurința ca mașinile să preia controlul în situații monotone sau stresante, cum ar fi în ambuteiaje sau în porțiuni unde au loc lucrări ale drumurilor.

Șoferii chinezi au fost de departe cei mai entuziaști în legătură cu această idee, urmați de germani, americani și japonezi. În schimb, majoritatea celor din Germania – țară unde legile privind protejarea datelor sunt stricte – s-au opus schimbului de informații între vehicule.

Numai o treime dintre germanii participanți la studiu au spus că ar fi dispuși să testeze un taxi condus de roboți, în timp ce mai mulți americani, chinezi și japonezi și-ar putea imagina să călătorească într-un astfel de taxi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri