Studiu: sofatul si televizorul ne fac mai prosti

Sofatul mai mult de două ore pe zi reduce constant inteligența. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care se uită mai mult de trei ore pe zi la televizor. Sunt rezultatele unui studiu realizat de cercetători britanici care au vrut să afle cum afectează un stil viață sedentar activitatea creierului.

sofat
foto: wikimedia commons

 

Specialiști ai Centrului de Cercetare Biomedicală din Leicester, împreună cu cei din Universitatea din Leicester, au analizat timp de cinci ani stilurile de viață a peste 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Pe parcursul cercetărilor, subiecții au fost puși să facă teste IQ și teste de memorie. Rezultatele demonstrează că britanicii de vârstă mijlocie care au șofat zilnic pe distanțe lungi au înregistrat în urma testelor un IQ mai scăzut.

Testele au arătat că, începutul studiului, cele 93.000 de persoane care au condus mai mult de trei ore pe zi au avut o abilitate mentală mai redusă, care a continuat să scadă pe toată perioada studiului. Mai mult decât atât, scăderea s-a produs mai repede la această categorie de oameni decât la cei care nu au condus.

„Știm că dacă în mod regulat conduci mai mult de trei ore pe zi, acest lucru îți va afecta inima. Rezultatele studiului arată că afectează și creierul, pentru că, probabil, mintea este mai puțin activă în momentul în care conduci”, a declarat Kishan Bakrania, unul dintre specialiștii care au participat la studiu.

Un rezultat similar s-a înregistrat și în cazul celor care s-au uitat la televizor mai mult de trei ore pe zi. Cu toate acestea, cei care au folosit computerul pentru două-trei ore pe zi nu au înregistrat aceleași efecte. Cercetătorii susțin că folosirea calculatorului are un efect de stimulare asupra creierului.

„Declinul cognitiv este măsurabil pe parcursul a cinci ani, deoarece se poate întâmpla rapid la persoanele de vârstă mijlocie și de vârstă medie. Acest lucru este asociat cu factori precum stilul de viață, cum ar fi fumatul și o dietă alimentară nesănătoasă – dar și cu timpul petrecut în mașină, șofând”, a spus cercetătorul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri