Autoritățile locale din Bangkok au decis să închidă 437 de şcoli de miercuri până vineri din cauza smogului toxic cu care capitala Thailandei se confruntă de la sfârşitul anului trecut.
Capitala thailandeză a fost învăluită timp de câteva săptămâni în smog, obligându-i pe locuitori poarte măști de protecție.
Motivele date pentru smogul de lungă durată includ emisiile din trafic, construcții, arderea miriștilor și poluarea din fabricile din oraș.
Autoritățile au încercat să scape de smog și au provocat ploaie artificială, a pulverizat pasarele cu apă pentru a prinde micro-poluanți și chiar a cerut oamenilor să nu ardă bețișoare și hârtie în timpul sărbătorilor de anul nou chinezesc.
„Pentru a preveni apariţia unor probleme serioase de sănătate în rândul şcolarilor, este mai bine ca aceştia să nu vină la şcoală pentru moment”, a indicat miercuri reporterilor viceguvernatorul Bangkok-ului, Kriangyos Sudlapa.
Edilii capitalei preconizează mai multe măsuri pentru reducerea smogului toxic, printre care pulverizarea cu suc de trestie de zahăr – folosit pentru reducerea numărului de particule de praf – cu ajutorul a 50 de drone deasupra oraşului joi, a precizat Kriangyos. Nu este clar cât de eficient va fi dat amploarea smogului care înconjoară orașul.
Capitala Thailandei, învăluită de smog dăunător, solicită înăsprirea regulilor privind emisiile maşinilor
În ultima lună, indicele calităţii aerului din Bangkok (AQI) a depăşit adesea 150 de puncte, un nivel considerat „nesănătos”, iar miercuri dimineaţa a ajuns la 183 puncte.
Mulţi rezidenţi din Bangkok au fost văzuţi purtând pe faţă măşti speciale anti-poluare, pentru filtrarea PM2.5 – particule fine, cu diametrul sub 2,5 microni, care pot ajunge în adâncul plămânilor, fiind potenţial letale.