Filosofia Slow Food care sta la baza reuniunii Terra Madre de la Torino implica si politica internationala, pe printul Charles si pe Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, transmite corespondentul Green Report la Torino, Raul Cazan.
Alteta sa Regala, Principele Charles de Wales, un sustinator al Slow Food inca din 2004, se arata preocupat de agricultura intensiva si va trasmite participantilor un mesaj video care sa sustina pozitia sa in ce priveste agricultura biologica si tutela mediului inconjurator. Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, va evidentia angajamentul ONU in a gasi solutii pe termen lung pentru a rezolva criza alimentara mondiala printr-un mesaj dedicat zilei in care se aniverseaza 63 de ani de existenta a Natiunilor Unite. Secretarul General este reprezentat la Torino de catre directorul United Nations System Staff College, Carlos Lopes.
La ceremonia de deschidere iau parte 1652 de comunitati ale hranei provenind din 153 de tari.
Dincolo de conferintele si workshop-urile privind productia si consumul de hrana naturala, editia din acest an a evenimentului Slow Food de la Torino, Terra Madre, este marcata de problema incalzirii globale si a crizei alimentare mondiale. Activista indiana Vandana Shiva va prezenta la sfarsitul reuniunilor Manifestul Schimbarilor Climatice si Viitorul Securitatii Alimentare, un document care propune solutii alternative pentru criza alimentara mondiala.
Terra Madre este organizat din doi in doi ani in orasul Torino de catre Ministerul Italian pentru Politici Agricole si Forestiere, Ministerul de Externe, Regiunea Piemont, Municipalitatea orasului Torino, fundatia Slow Food si societatea Coldiretti in scopul de a intari legaturile intre comunitatile gastronomice din lume.
Intalnirile si conferintele de la Terra Madre sunt intitulate Atelierele Pamantului si gazduiesc profesori universitari, tarani producatori, companii agricole si de distributie alimentara, tineri, ecoactivisti, oameni politici, artisti ori antreprenori din domeniul productiei hranei. In cadrul evenimentului se expun, cu vanzare, produse ale comunitatilor locale din peste 100 de tari. Producatorii acestor bunatati sunt numiti ’prezidii’ si reprezinta o anumita regiune geografica ori localitate cu specific culinar de importanta extraordinara. Romania este reprezentata de catre producatorii de gem de pe Tarnava Mare si de catre familia Istrate din Fundata, producatoare a celebrei branze de burduf invelita in coaja de pin.