Siveluci, monstrul fierbinte din Kamceatca

Un eveniment extrem de fierbinte pentru planeta a avut loc recent intr-una din cele mai friguroase zone ale globului. Imagini ale NASA releva dovezile unei recent val piroclastic – o uriasa curgere de gaze si roca topita – pe versantii vulcanului Siveluci, din regiunea Kamceatka, din Rusia.

Acest tip de avalanse de cenusa, gaze si roci sunt responsabile de cele mai faimoase dezastre vulcanice din istorie, precum distrugerea orasului roman Pompei sau a localitatii Saint-Pierre, in 1902. Mai recent, valurile piroclastice provocate de vulcanul Merapi din Indonezia au provocat mai multe vicitme decat eruptia propriu zisa a vulcanului, in 2010.

Aceste valuri cu temperaturi extrem de mari (peste 1.000 de grade Celsius), cu o viteza inspaimantatoare (peste 700 de km/h) si amestecul de gaze toxice contribuie la un risc foarte mare pentru comunitatile din jur. Valurile pot incinera, arde sau asfixia orice fiinta vie care nu poate fugi din calea lor.

Realizate de o agentie a NASA, imaginile releva ramasitele unui astfel de val de dimensiuni gigantice. Echipamentele au detectat caldura provenita de la valul piroclastic la scurt timp dupa evenimentul petrecut pe 25 ianuarie 2011.  Din fericire, desi in apropierea vulcanului exista cateva sate, nimeni nu a fost ranit.

Alina Popescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri