Sistemul de termoficare la nivel național ar putea dispărea în următorii 10 ani ca urmare a deconectărilor localităților, a declarat joi, în cadrul unei conferințe, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Doru Ciocan.
În 1989 numărul localităților conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) era de 315. În anul 2015 au mai rămas 64, după ce anul trecut 6 localități au renunțat. Dacă vom avea anual câte 6 ieșiri atunci în următorii 10 ani sistemul de termoficare va dispărea”, a explicat Ciocan.
Pentru a evidenția gravitatea fenomenului, președintele ANRSC a arătat că în 2009 erau legate sa sitemele locale de termoficare 1.595.175 de apartamente, iar în urma deconectărilor, la sfârșitul anului trecut erau 1.281.122 de apartamente din care 563.352, adică 44%, în București.
În București, gradul de deservire cu agent termic și apă caldă era la finele anului trecut de 76%, iar deconectarile de aproximativ 1%.
Potrivit președintelui ANRSC, situația deconectăerilor de la SACET-uri este creată de cumul de factori.
Primul factor este dat de apariția crizi financiare în perioada 1996 – 2000 și 2008 – 2009. O a doua cauză este creșterea masivă a prețurilor resurselor energetice”, a spus Doru Ciocan.
Pe lângă acestea, Ciocan a evidențiat și suprapunerea pe fondul acestor condiții a „promovării marketingului agresiv al distribuitorilor de echipamente de încălzire individuală și tendința de acreditare a concepției false de a considera aceste echipamente substitut al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică”.
Acesta a evidențiat și lipsa explicațiilor, prin toate mijloacele, a urmărilor creșterii exagerate a numărului de surse de poluare locală, cu centralele termice de apartament, asupra sănătății locuitorilor din clădirile unde se folosesc sisteme individuale de încălzire.
De ce sunt centralele de apartament periculoase?
În urmă cu un an, Universitatea de Medicină și Framacie din Cluj a publicat un studiu care arată că emisiile centralelor de apartament racordate la rețeaua de gaze conțin peste 70 de compuși cancerigeni.
Potrivit site-ului 7est.ro, care citează studiul UMF Cluj, în centralele de apartament gazul natural este ars în aer, care conține ca o componentă majoră azot, ce generează oxizi de azot. Mai mult, prin ardere sunt generați radicali liberi. Evacuînd gazele arse de centralele termice de apartament prin coșurile orizontale, ce străpung pereții exteriori ai blocurilor direct în vecinătatea ferestrelor sau balcoanelor, toți poluanții sunt aduși în zona de respirat.
De aceea, concentrațiile de poluanți în gazele evacuate de centralele de apartament nu trebuie comparate cu valorile limită de emisie ci cu concentrațiile de emisie. Afectați de gazele emise de centrale pot fi chiar proprietarii acestora, deoarece aceste gaze pot reintra în apartament, în funcție de mișcările aerului.
Formarea unui înveliș de aer poluat în jurul blocurilor de locuințe este perceput de locatarii acestora prin apariția în aer a unui miros specific de gaze arse, înțepător, înnecăcios, care crează disconfort, provoacă tuse, probleme de respirație, dureri de cap, amețeli sau greață.