Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Iași este funcțional

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Iași este funcțional, Iașul fiind printre puținele județe din țară care asigură gestionarea eficientă a deșeurilor în toate comunele, anunță președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Potrivit acestuia, mai multe proiecte de mediu au fost realizate de Consiliul Județean pentru un ”IasiMaiVerde”.

”În ultimii trei ani și jumătate, Consiliul Județean a mobilizat resurse importante pentru protejarea naturii și asigurarea unui mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare. Am promis un #IasiMaiVerde și am lucrat la acest obiectiv, alături de echipa de la Consiliul Județean Iași. Astăzi avem Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor 100% funcțional, Iașul fiind printre puținele județe din țară care asigură gestionarea eficientă a deșeurilor în toate comunele. Am organizat numeroase campanii de împădurire și ecologizare împreună cu primăriile din județ. Am introdus biletul verde prin care am oferit acces gratuit la muzeele din rețeaua MNLR, cu ocazia Zilei Mediului. Am obținut finanțare de 2,9 milioane de lei de la AFM pentru a instala 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Am construit la Aeroportul Iasi un parc fotovoltaic care asigură 20% din necesarul energetic al aeroportului”, a declarat președintele CJ Iași, Costel Alexe.
De asemenea, Plenul Consiliului Județean a aprobat zilele trecute, în ședință ordinară, repartizarea către primăriile din județ a 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unităti administrativ-teritoriale. Acest fond aflat la dispoziția Consiliului Județean se repartizează comunelor, orașelor și municipiilor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare. Banii vor fi folosiți de primării pentru lucrări de realizare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă, pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale și branșamente, pentru lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, pentru susținerea Serviciilor Voluntare de Urgență, precum și pentru gestionarea activităților privind câinii fără stăpân.
Consilierii județeni au aprobat și un credit de angajament în valoare de 9,5 milioane de lei, pentru derularea Programului Județean de Dezvoltare Economico-Socială (PJDES) pentru anul 2021-2024. Prin intermediul PJDES, Consiliul Județean oferă primăriilor finanțare pentru construirea și modernizarea piețelor sau târgurilor și pentru construirea sau modernizarea terenurilor de sport. Sprijinul financiar nerambursabil oferit de Consiliul Județean reprezintă 90% din valoarea proiectelor, 10% fiind contribuția UAT-urilor beneficiare.
Consiliul Județean Iași intenționează să lanseze apelul de proiecte pentru anul în curs pe data de 8 mai. Pentru componenta A, respectiv construirea sau modernizarea piețelor și târgurilor, suma totală alocată este de 2,5 milioane de lei, iar pentru componenta B, construirea sau modernizarea terenurilor de sport, finanțarea se ridică la 7 milioane de lei.
“Prin fiecare investiție pe care o facem sprijinim dezvoltarea acestui județ, iar PJDES este angajamentul nostru, încă de la preluarea mandatului, că vom susține fiecare comunitate să îmbunătățească infrastructura locală. Lucrăm în interesul fiecărui ieșean, pentru a putea să aibă parte de aceleași condiții indiferent de locul în care trăiește. Terenurile de sport și piețele/târgurile din județ au nevoie de investiții pentru a ajunge la nivelul celor din mediul urban. Sunt președintele tuturor ieșenilor și îmi doresc ca fiecare dintre ei să simtă că duce o viață mai bună în frumosul nostru județ’’, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
spot_img

Ultimele știri