Primarul Brașovului, Allen Coliban, a abordat problema viabilității sistemelor centralizate de încălzire în raport cu nivelul subvențiilor acordate de Guvern și autoritățile locale și a arătat că, pentru ca astfel de sisteme să fie competitive și atractive pentru populație, este esențială evaluarea nivelului de subvenție oferit.
În cadrul Forumului Orașelor Verzi, organizat de Primăria Brașov, Coliban a subliniat că în orașul său, cheltuielile semnificative cu acest sistem sunt generate de numărul mic de abonați, ceea ce duce la pierderi semnificative. El susține că reintroducerea acestui sistem poate fi o opțiune viabilă numai dacă se creează puncte de producere la nivel local și centrale de cartier pentru a reduce distanțele de transport și implicit pierderile.
Primarul a menționat, de asemenea, că este important să se examineze eficiența sistemului în ceea ce privește producția de energie.
„Nu mai este eficient să facem o singură centrală termică a oraşului, ci mai multe puncte, mai multe centrale de cartier, în care putem combina cogenerarea pe gaz cu sistemele alternative. Discutăm deja şi în Braşov despre pompe de căldură, folosim acest sistem în proiectul spitalului regional, putem să-l folosim şi în cartiere şi pentru dezvoltatori. Şi mă bucur că avem dezvoltatori imobiliari care deja au discutat cu furnizorul public de energie conectarea noilor lor cartiere„, a declarat Allen Coliban, la FOV Braşov.
În ceea ce privește subvențiile, primarul a pus în discuție necesitatea reducerii acestora treptat, fără a afecta populația. El a subliniat importanța finalizării racordării instituțiilor și clădirilor publice la sistemul de încălzire centralizată pentru a se ajunge la un punct de echilibru financiar.
În final, Coliban a adus în discuție și problema mentalității legate de sistemul de încălzire centralizată în România, spunând că este important să se depășească bariera mentală legată de frigul din perioada comunistă și să se construiască încredere în capacitatea autorităților de a oferi un serviciu de încălzire de calitate.
„România are o problemă de mentalitate referitor la sistemul de încălzire centralizată, mai ales aferentă perioadei de dinainte de anii ’90, dar şi în perioada de după. Am suferit cu toţii de frig în blocuri în copilărie, este important să depăşim această barieră şi, totodată, să construim încredere în capacitatea publică de a oferi o încălzire centralizată de calitate şi prin toate investiţiile pe care le facem cred că am iniţiat deja acest lucru„, a spus Coliban.
Guvernul ia în considerare o nouă extindere a perioadei în care operatorii sistemelor centralizate de încălzire vor primi subvenții de la primării, termenul vizat fiind jumătatea anului 2028. Aceasta ar fi a doua prelungire a termenului, decizia anterioară fiind luată acum doi ani.