Guvernul pregătește un sistem de garanţie-depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu

Ministerul Mediului a anunțat că are în lucru un proiect de act normativ privind introducerea unui sistem de garanţie-depozit pentru PET-uri, sticle și doze de aluminiu. Regula va fi obligatorie până la sfârșitul anului, iar garanția va fi de 50 de bani sau un leu.

„În ceea ce priveşte colectarea separată şi reciclarea deşeurilor, în momentul de faţă la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor avem acest circuit pentru implementarea sistemului garanţie depozit, astfel încât fiecare dintre noi va avea posibilitatea la returnarea ambalajului, fie că vorbim de sticlă, PET, doza de aluminiu sau carton să putem primi acea bonificaţie, pentru că astfel vom cataloga acest ambalaj ca resursă, nu ca gunoi, aşa cum o facem astăzi”, a precizat ministrul Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Potrivit legislației, sistemul de garanție depozit trebuie implementat în România până în ianuarie 2021. Ministrul a precizat că Guvernul face eforturi pentru a realiza actul normativ privind acest sistem într-un termen cât mai scurt, pentru a evita un alt infringement privind gradul de colectare a deșeurilor.

https://www.facebook.com/Costel.Alexe/videos/200887724550864/?v=200887724550864

După estimări din 2009-2010, aproximativ 42% din deşeurile municipale abandonate erau ambalaje de băuturi din plastic, sticlă şi metal.

„Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau PET-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare”, a mai spus Alexe într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că a avut deja mai multe întâlniri cu reprezentanții producătorilor și cu cei din industria reciclării, însă a subliniat că este nevoie și de o consultare publică în care cetățenii să-ți exprime părerea legată de acest sistem.

Prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu.

Totuși, activiștii din domeniul mediului au atras atenția, pentru Digi24, că sistemul nu este bine pus la punct și că nu există infrastructura necesară.

spot_img

Ultimele știri