Razboiul civil din Siria lasa in urma munti de gunoaie. In zonele controlate de rebeli, deseurile zac neridicate de peste 16 luni, singura solutie de depozitare fiind gropile de gunoi improvizate de voluntari, scrie reliefweb.int.
Acumularea deseurilor, deteriorarea conditiilor de igiena si temperaturile de peste 40 de grade expun peste 5 milioane de sirieni riscului de a contracta boli contagioase grave, cum ar fi holera, leishmanioza sau hepatita”, potrivit lui Ahmedou Bahah, unul dintre responsabili UNICEF din Siria, citat de reliefweb.int.
Pe strazile cartierelor asediate din Homs, capitala provinciei siriene Homs, camioanele companiilor de salubritate nu au mai intrat de peste 16 luni, mai precis de cand trupele guvernamentale au lansat o campanie militara devastatoare.
Adunam deseurile in gropi improvizate, dar cantitatile cresc de la o zi la alta si formeaza munti de gunoaie langa care nu se poate respira. Reusim, uneori, sa gasim un camion in care sa incarcam resturile menajere sau molozul insa este foarte periculos sa le transportam, deoarece soldatii ne acuza ca ascundem arme si ne obliga sa descarcam”, spune unul dintre voluntarii din Homs.
Intr-o alta provincie siriana, Hama, situata in centrul tarii, rezidentii sunt in imposibilitatea de a-si strange gunoaiele de pe strazi, din cauza impuscaturilor care nu se opresc nici noaptea.
Este imposibil sa traversam strada, din cauza ambuscadelor, iar gunoaiele raman neadunate saptamani in sir. Singurul lucru pe care il putem face este sa le ingropam”, potrivit lui Mohammed, care este voluntar.
Acumularea deseurilor coincide cu grave perturbatii ale sistemului sanitar, cauzate de razboiul civil. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel putin 35% din spitale nu mai sunt functionale, ceea ce favorizeaza proliferarea bolilor contagioase.
Potrivit declaratiilor facute de rezidenti si activisti, numarul cazurilor de leishmanioza, o boala parazitara raspandita de tantari, este in crestere in orasul Homs, iar in orasul Alep si regiunile rurale situatia este si mai grava. ONG-urile locale raporteaza peste 4.000 de cazuri de leishmanioza in fiecare regiune.
Nu putem sa confirmam aceste cifre, dar conditiile de igiena continua sa se deterioreze, propagarea leishmaniozei putand sa atinga niveluri catastrofale”, a mai spus Ahmedou Bahah.