Ultimele sapte zile au insemnat, pentru locuitorii Japoniei, o lupta continua cu dezastrele naturale, printre care un cutremur cu magnitudinea 9 si valuri seismice de zeci de metri, insa ca si cum acestea nu erau suficiente, tara a intrat in criza nucleara dupa exploziile de la centrala Fukushima.
In vreme ce situatia la centrala nucleara Fukushima 1, grav avariata de cutremurul din 11 martie, parea joi "relativ stabila" in comparatie cu ziua precedenta, iar vineri guvernul japonez anunta "progrese" catre realimentarea cu energie a centralei, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a avertizat Japonia ca se afla intr-o cursa contracronometru, potrivit ”The Guardian”.
Directorul Amano i-a cerut premierului Naoto Kan sa furnizeze organismelor internationale informatii detaliate despre situatia de la centrala nucleara, primul-ministru nipon promitand ca va proceda intocmai.
"Asa ceva nu ar trebui sa fie doar problema Japoniei, oamenii din intreaga lume ar trebui sa coopereze cu Japonia si cu persoanele din zonele afectate de dezastru", a spus Amano reporterilor.
Bilantul victimelor, la o saptamana de la cutremur, arata peste 6.400 de morti confirmate, din care peste 3.600 in prefectura Miyagi, cea mai afectata regiune a tarii. In Iwate au fost confirmate peste 1.900 de decese, iar la Fukushima bilantul de apropie de 600. Soarta altor zeci de mii de persoane din intreaga tara este neclara.
Guvernatorul prefecturii Miyagi, Yoshihiro Murai, a cerut oamenilor sa paraseasca zona, spunand ca va fi dificil pentru autoritati sa le asigure acestora locuinte in viitorul apropiat.
Criza petrolului si drumurile distruse au lasat aproximativ 2.200 de adaposturi pentru situatii de urgenta din regiunile afectate fara mancare, combustibili, apa si medicamente.
Situatie ”coplesitoare”
Oficialii japonezi au avertizat ca situatia nucleara impiedica eforturile de a ajuta victimele dezastrului, pentru ca soferii sunt reticienti la a calatori in zonele din apropiere de Fukushima.
Purtatorul de cuvant al guvernului a recunoscut ca situatia este "coplesitoare", in vreme ce insusi premierul aprecia ca Japonia se confrunta cu "cea mai grava criza a sa, dupa al Doilea Razboi Mondial".
"Magnitudinea fara predecent a cutremurului si tsunamu-ului ce au lovit Japonia, sincer vorbind, se afla printre lucrurile care nu au fost anticipate in planul nostru de management al dezastrelor", a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano.
Totusi, experti din domeniul energiei nucleare au avertizat inca din 1984 asupra riscurilor construirii unor centrale de acest tip in regiuni de pe Glob unde au loc, in mod frecvent, cutremure.
Sociologul cutremurelor
Charles Perrow, profesor la Universitatea Yale din SUA, a publicat in 1984 un studiu privind accidentele tehnologice complexe. El a analizat accidente in fabrici chimice, in traficul aerian, transporturi, precum si – principalul sau interes – accidentul nuclear de la Three Mile Island din Pennsylvania, din 1979.
Profesorul sustinea ca o multitudine de lucruri pot merge gresit in asemenea situatii, mai ales la fabrici nucleare, unde se pot petrece inclusiv fenomene naturale neprielnice si ca riscurile de dezastru sunt omniprezente. In analiza accidentului de la Three Mile Island, profesorul a schitat ce nu a mers cum trebuie in numai primele 13 secunde de la incident. El a conchis ca, intr-un sistem tehnologic complex, "oricat de eficiente ar fi sistemele conventionale de securitate, exista o forma de accidente inevitabila, anume ”accidentele normale".
Perrow, sociolog la baza, a prezis ca in viitor vor avea loc dezastre nucleare. Temerile i-au fost confirmate doi ani mai tarziu, cand a avut loc accidentul de la Cernobil.
De asemenea, in 2006, profesorul japonez Katsuhiko Ishibashi si-a dat demisia dintr-un comitet de specialitate in putere nucleara, spunand ca politica guvernului de a construi in zone afectate de cutremure ar putea duce la o catastrofa. Acesta mai adauga ca standardele de siguranta impotriva deteriorarii constructiei sunt prea neglijente.
Pe de alta parte, potrivit "The Guardian", o situatie poate fi numita dezastruoasa atunci cand tehnologiile implicate pot avea un efect asupra multor persoane. De exemplu, un accident in lant pe autostrada, desi implica multe tehnologii, nu poate fi considerat un dezastru. Intrebarea devine de ce criza nucleara a Japoniei a ajuns sa domine primele pagini ale ziarelor, desi tsunami-ul de saptamana trecuta a avut un impact mult mai mare asupra vietilor japonezilor.
Ceea ce inrautateste si mai mult astfel de evenimente este reactia reprezentantilor industriei nucleare si a guvernului din primele etape ale crizei, respectiv asigurarea populatiei ca totul este in regula. Pe masura ce situatia escaladeaza, oamenii se intreaba de ce au fost linistiti in primele ore, cand, de fapt, nu era cazul pentru asa ceva. De altfel, este inca prea devreme pentru a stabili efectele exploziilor de la centrala nucleara Fukushima, atata vreme cat situatia inca nu este complet stabilizata.
Nu este o solutie nici opozitia fata de energia nucleara, insa potentialul de catastrofa al unor tehnologii ar trebui sa devina criteriul principal in procesul de luare a unor decizii in domeniu.
Bate vantul schimbarii
Post-Fukushima, guvernele din Germania, Elvetia si Austria deja par sa-si schimbe politicile in ceea ce priveste folosirea energiei nucleare, desi vocile ratiunii spun ca, in mod logic, situatia din Japonia nu trebuie comparata cu cea din Europa, pentru ca nu exista acelasi risc de cutremure. Totusi, istoria arata ca accidentele nucleare pot duce la reguli mai severe in domeniu si costuri mai ridicate de productie.
In ceea ce priveste stadiul in care ar putea ajunge situatia de la Fukushima, un purtator de cuvant al agentiei nucleare japoneze a recunoscut ca, in caz de necesitate, autoritatile ar putea ingropa reactoarele in nisip si beton, cum s-a intamplat in 1986 la Cernobil. Hidehiko Nishiyama a spus, insa, ca prioritatea pe moment este adaugarea apei in piscinele centralei. "(Solutia ?Cernobil?, n.r.) este in mintile noastre ale tuturor, insa suntem concentrati pe racirea reactoarelor", a spus oficialul.
Totodata, liderul autoritatii pentru reglementare nucleara din SUA, Gregory Jaczko, a atentionat ca unitatile centralei ar putea avea nevoie de cateva saptamani pentru a fi racite si sa situatia continua sa fie "foarte dramatica", adaugand ca nu vrea sa speculeze unde ar putea duce.
Operatorii centralei spun ca se incearca realimentarea cu energie a doua reactoare pana la sfarsitul zilei de astazi si a altor doua pana duminica, insa exista ingrijorari ca sistemele ar putea fi defecte.
Criza fara precedent in care se afla Japonia este, totusi, ameliorata de interventie tarilor G7 pe piata valutara, in ce priveste yen-ul, in sensul de a nu pune in pericol redresarea economiei tarii dupa cutremur. Interventia a fost inceputa de Japonia si a fost urmata de bancile centrale din celelelte state membre, ceea ce a dus la cea mai mare depreciere a yenului fata de dolar din 2008.
Ministrul adjunct de Finante din Japonia, Fumi Hiko Igarashi, spera ca actiunea sa plafoneze rata de shimb yen/dolar. Ministrii de Finante din G7 au afirmat, intr-un comunicat comun, dupa o teleconferinta, ca vor acorda Japoniei tot sprijinul necesar.
De asemenea, Statele Unite au reafirmat ca sprijina "intensiv" Japonia si ca se pregatesc sa sporeasca ajutorul acordat acestei tari. Franta si-a prezentat si ea "oferta de cooperare masiva" in domeniul nuclear, prin resurse tehnice si umane, pentru a controla ceea ce comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a numit "o apocalipsa".
Cutremurul care a afectat, in urma cu o saptamana, in 11 martie, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism inregistrat vreodata in acest arhipelag, avand magnitudinea de 9 potrivit institutului american de geofizica (USGS). Cutremurul a provocat valuri tsunami si a fost urmat de replici seismice puternice.
Seismul care a avut loc in 11 martie 2011 este al patrulea cel mai puternic din lume, din 1900 si pana in prezent.