Temperaturile ridicate, combinate cu umiditatea crescută a Singapore, ar putea fi letale pentru locuitorii țării, potrivit unui reportaj realizat de o televiziune asiatică.
Singapore experimentează în ultima vreme valuri de căldură, însă aceste temperaturi crescute ar putea deveni o obișnuință în viitor. Insula se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii, cu 0,25 grade în zece ani, potrivit Serviciului de Meteorologie din Singapore (MSS). În prezent este mai cald cu un grad față de anii `50.
Până în anul 2100, Singapore ar putea avea temperaturi zilnice de 37 de grade Celsius, de la 35, cât sunt în prezent, a avertizat Muhammad Eeqmal Hassim, cercetător la MMS, în cadrul centrului pentru studiul climei.
Alte țări din lume deja au parte de aceste temperaturi, dar ceea ce face situația țării mai complicată este umiditatea ridicată pe tot parcursul anului. Împreună, temperaturile ridicate și umiditatea, pot fi letale pentru om.
„Când temperatura și umiditatea cresc, corpurile noastre se chinuie să se adapteze”, a explicat acesta. „Avem parte de un stres mai mare din cauza căldurii. Ceea ce poate fi letal pentru noi”.
Umiditatea face ca transpirația să nu se evapore atât de repede, iar corpul să fie nevoit să muncească mai mult pentru a-și menține temperatura optimă, ceea ce duce la extenuare și chiar accident vascular cerebral.
În prezent, umiditatea din Singapore variază între 90%, dimineața, și în jur de 60% la amiază, atunci când nu plouă. Dacă însă plouă mai multe zile la rând, umiditatea poate ajunge la 100%.
Televiziunea asiatică CNA Insider a realizat un experiment în ceea ce privește umiditatea ridicată:
Țara a ajuns în această situație din cauza încălzirii globale, dar și a efectului de insulă de căldură urbană. Acesta este cauzat de căldura generată de activitățile omului, în special de cea generată de aparatele de aer condiționat, și care rămâne blocată între clădirile înalte.
„Cel de jos (n.r. aparat de aer condiționat) elimină căldura afară, dar căldura este absorbită de următorul de mai sus, iar căldura acestuia, de următorul. Cu cât te duci mai sus, cu atât temperatura care iese din aparate este mai mare”, a explicat profesorul Gerhard Schmitt, de la echipa de cercetători numită „Să răcorim Singapore”, de la Singapore-ETH Centre, efectul aparatelor de aer condiționat așezate unele peste altele.