Sindicalistii cer convocarea C.A.T. in proiectul Rosia Montana

Sindicalistii de la "Rosia Montana Gold Corporation" au solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata joi ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, convocarea de urgenta a Comitetului de Analiza Tehnica in vederea reluarii procesului de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier Rosia Montana, potrivit Agerpres. 

In documentul semnat de presedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, sindicalistii isi exprima ingrijorarea ca fostul ministru al mediului Attila Korodi a suspendat procedura de evaluare a studiului de impact asupra mediului din proiectul Rosia Montana "aproape de etapa finala". Angajatii de la Rosia Montana Gold Corporation sustin ca decizia de suspendare a produs efecte sociale insemnate, prin disponibilizarea unui numar de 171 de salariati.

"Decizia continua sa produca ingrijorari in randurile salariatilor actuali ai societatii. Neconvocarea Comitetului de Analiza Tehnica a proiectului minier Rosia Montana genereaza in continuare costuri sociale, prin aceea ca fostii salariati nu mai beneficiaza de plati compensatorii si ajutor de somaj", se arata in scrisoarea sindicalistilor de la "Viitorul Mineritului".

Mai mult, comunitatea miniera din zona nu are o alternativa viabila pentru a-si gasi locuri de munca din cauza ca si celelalte societati din zona si-au disponibilizat angajatii, se subliniaza in document. Sindicalistii sustin ca reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului va duce la crearea de locuri de munca, atat pentru personalul disponibilizat de la Rosia Montana, cat si pentru angajatii specializati ai celorlalte societati miniere care si-au inchis activitatea.

In prezent, la compania Rosia Montana Gold Corporation au fost depuse aproximativ 700 de cereri de angajare. Societatea Gabriel Resources/ Rosia Montana Gold Corporation a depus, in luna mai 2006, Raportul de evaluare a impactului asupra mediului la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei.

In decembrie 2007, Gabriel Resources/ Rosia Montana Gold Corporation si-a anuntat planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana. A fost demarata procedura de disponibilizare a personalului, a fost suspendat programul de achizitionare a terenului, demarat in 2002, fiind cumparate 73% din proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon.

De asemenea, a fost suspendat programul de cercetari arheologice preventive, Rosia Montana Gold Corporation investind peste 10 milioane de dolari pentru documentarea si conservarea siturilor miniere vechi din Rosia Montana. In urma cu un deceniu, studiile geologice si de explorare efectuate in zona Rosia Montana – Bucium, in Muntii Apuseni, evidentiau existenta unor resurse de 250 de tone de aur in steril si de aproape 1.400 de tone de argint, motiv pentru care s-a afirmat ca aici se afla cel mai mare zacamant auroargintifer descoperit in Europa.

In 2001-2002, reprezentantii companiei estimau ca zacamantul de la Rosia Montana contine peste 450 de tone de aur si peste 1.700 tone de argint. Alte date mai recente arata ca zacamantul ar contine in jur de 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint. Activitatile de exploatare propuse pentru Rosia Montana sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera cu tehnici de perforare, puscare, incarcare cu excavatoare hidraulice si de transport al minereului cu basculante. Locurile de munca vor varia de la 1.200 in perioada de constructie la circa 600 in perioada de exploatare.

Foto: orgetmilk.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri