Text de Ninel Lazar
Oi fi eu mai conservator din fire si greu de convins cand vine vorba de ciudatenii, recunosc, insa ce-am citit recent despre realizarile „epocale” din domeniul protectiei mediului m-a zguduit realmente. In sens negativ. Senzatia a fost una de dezgust, iar impresia – una de pierdere a simtului
prioritatilor. Nu, nu in cazul meu (macar de atat am putut fi sigur).
Ca sa va scutesc de suspans, trec la subiect. Recent am citit intr-o prestigioasa gazeta occidentala un articol de prima pagina despre cele mai noi realizari ale companiilor din intreaga lume in domeniul protejarii mediului inconjurator. Una dintre cele mai nastrusnice idei apartine unei companii daneze, ai carei specialisti au reusit performanta de a fabrica farfurii din… urina de porc. Acum, pentru cunoscatori, se stie ca farfuriile de melamina se realizeaza folosind printre ingredienti si ureea (unele combinate de ingrasaminte chimice au rezistat falimentului tocmai din productia de melamina), la randul ei prezenta in urina. Altfel spus, specialistii danezi s-au gandit ca „oare de ce nu am extrage din urina porcilor materia noastra prima pentru fabricatia farfuriilor de melamina?” Personal, nu ma mira faptul ca danezii au si reusit aceasta „performanta”. Ci faptul ca stirea a facut inconjurul Pamantuluiintr-o fractiune de secunda, fiind prezentata ca si o revolutie in domeniul mediului. La fel s-a petrecut si in cazul unei alte „inventii” eco – hartia igienica refolosibila, unde s-a plecat de la premisa ca reciclarea ei este daunatoare mediului, asa incat s-a trecut la… refolosirea ei.
Ciudate sau nu, astfel de preocupari nu sunt singulare. Ceea ce cred eu ca este periculos e ca se pune prea mare accent pe astfel de initiative, care au un impact mediatic mare, dar unul practic aproape inexistent. In acelasi timp, sunt multe alte probleme de mediu serioase care cu greu isi regasesc reflectarea in presa. Nu vreau sa fac un rechizitoriu mass-mediei, departe de mine acest gand, ci observ ca in acest fel vom ajunge sa ne intoarcem la anii cand la protectia mediului se pricepea oricine, cand ecologia era mai mult un instrument politic si electoral decat unul concret, practic, unul al specialistilor. Nu este suficient sa descoperi ca strazile sunt pline de deseuri, ca depozite necontrolate se gasesc la tot pasul, distrugand vegetatia, contaminand solurile si apele subterane, devalorizand proprietatile si vandalizand peisajul. Nu este suficient sa faci un discurs frumos pe aceasta tema, nici macar sa scrii un articol de prima pagina si nici sa institui reglementari mai stricte. Este nevoie de actiuni concrete, in teren. Este nevoie ca Garda de Mediu sa fie prezenta acolo unde ii este locul, este nevoie ca agentiile de protectia mediului, de asemenea, sa se asigure ca se respecta legea. Si, mai mult, este nevoie ca acele terenuri sa fie eliberate de deseuri si sa fie remediate ecologic pentru a fi redate circuitului firesc. Este nevoie ca autoritatile locale sa construiasca depozite sigure de deseuri si este nevoie ca generatorii de deseuri reciclabile sa fie stimulati (sau constransi) sa le recicleze si sa prezinte dovezi concrete ca au facut acest lucru. Pentru a pune in practica aceste lucruri este nevoiede mai mult decat de un politician, mai mult decat de un gazetar si mai mult decat de un om de rand.
Maximizarea problemelor marunte uitand, in acelasi timp, de aspectele majore si cu impact sever asupra mediului si, implicit, asupra vietilor noastre nu poate decat dauna. Tuturor. Si politicienilor, pentru ca problemele reale vor iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu (cu cat mai tarziu, cu atat mai grav). Si autoritatilor, pentru ca isi vor pierde si bruma de incredere din partea populatiei. Si gazetarilor, pentru ca vor pica in derizoriu. Si oamenilor de rand, pentru ca ei vor fi cei care vor plati costurile ignorantei de doua ori, o data prin afectarea sanatatii lor si apoi prin suportarea costurilor remedierii.
Dar si specialistilor in domeniu, care vor fi vazuti ca neseriosi, ocupandu-se de probleme marunte si uneori ciudate, ignorand aspectele serioase de mediu.