Silvicultorii ridica scut in jurul padurii

Ministerul Mediului si Padurilor si Garda Nationala de Mediu au finalizat, in ultimele zile, actiuni de control soldate cu amenzi de peste 550.000 de lei.

La solicitarea comisarului general Ovidiu Daescu, Garda Nationala de Mediu a realizat o serie de controale tematice privind exploatarea si prelucrarea materialului lemnos si recoltarea fructelor de padure.

Amenzi de la Garda de Mediu: 390.000 de lei

Ca urmare a celor 150 de controale incrucisate efectuate la nivelul comisariatelor regionale si al judetelor, au fost aplicate 79 de sanctiuni, dintre care 47 de amenzi contraventionale in valoare de 390.000 lei, precum si 30 de avertismente. In doua cazuri, ca urmare a constatarilor facute, s-a dispus suspendarea activitatii unor agenti economici.

Principalele probleme constatate au fost depozitarea de deseuri lemnoase direct pe sol, depozitarea materialului lemnos in zona de protectie a cursurilor de apa, desfasurarea activitatii de exploatare forestiera fara autorizatie de mediu, respectiv prelucrarea primara si secundara a lemnului inainte de obtinerea autorizatiei de mediu. In ceea ce priveste recoltarea fructelor de padure, cu ocazia verificarilor s-a constatat nerespectarea cotelor de recolta a fructelor de padure din flora spontana prevazuta in autorizatia de mediu.

La randul lor, specialistii Directiei Control in Silvicultura din Ministerul Mediului, impreuna cu delegati ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare si ai serviciilor de combatere a delictelor silvice ale Inspectoratelor judetene de politie Alba, Arges si Valcea, au efectuat controale in zilele de 17 si 18 iulie a.c., la operatori economici specializati in prelucrarea primara a lemnului si in depozitarea si comercializarea materialelor lemnoase.

Actiunile s-au derulat in baza planului comun de actiune cu Ministerul Administratiei si Internelor, intitulat „Scutul padurii”. Amenzile aplicate in cele trei judete au totalizat 161.000 lei in doua zile.

Principalul obiectiv: stoparea defrisarilor ilegale

“Au fost vizate indeosebi zonele afectate de taierile ilegale de padure din aceste judete. Obiectul controalelor l-a constituit verificarea provenientei si a trasabilitatii materialelor lemnoase”, a precizat Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor.

Potrivit acestuia, „in total au fost intocmite 20 procese verbale de constatare a contraventiilor silvice, aplicandu-se amenzi in cuantum de 161.000 lei. Ca masuri complementare s-a procedat la confiscarea fizica a volumului de 380 metri cubi cherestea de rasinoase si lemn rotund, precum si la confiscarea contravalorica a unui volum de 411 metri cubi cherestea de rasinoase si 343 de metri cubi de lemn rotund, in valoare totala de 206.000 lei, materiale lemnoase care nu au mai fost gasite la contravenienti”.

Mihai Diac

Foto: www.citynews.ro

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Furturi de lemne: 35 de milioane de lei
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri