Autoritățile din Sibiu iau în calcul să monteze garduri electrice pentru a împiedica urșii să intre pe autostradă

După ce doi urși au fost uciși după ce au ajuns pe Autostrada 1, autoritățile din Sibiu iau în calcul amplasarea gardurilor electrice pe porțiunile împădurite, în zona Aciliu – Miercurea Sibiului. Gardurile simple nu sunt eficiente, pentru că urșii se pot cățăra pe ele, iar cele electrice nu sunt periculoase pentru animale, precizează oficialitățile.

Autoritățile din Sibiu iau în calcul să monteze garduri electrice pentru a împiedica urșii să intre pe autostradă

„Ca urmare a incidentelor petrecute în ultimele trei zile pe Autostrada A1, în zona Săliște, în care doi urși au pătruns pe carosabil și au fost accidentați mortal de autovehicule, prefectul Adela Muntean a convocat, astăzi (n.r. 20 august), o ședință de lucru cu toți factorii implicați în gestionarea situației”, se arată într-un comunicat emis de Prefectura județului Sibiu.

Au analizat împreună situația Reprezentanţii Direcţiei Silvice, Secţiei Autostrăzi Sibiu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei Judeţene, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai fondurilor de Vânătoare Sălişte şi Apoldu, precum şi primarul oraşului Sălişte.

Prefectul Adela Muntean a subliniat că este necesară îndepărtarea urşilor din apropierea autostrăzii, recomandând administratorilor fondurilor de vânătoare să intervină „cu celeritate”. Una dintre măsurile care au fost luate în cadrul ședinței a fost amplasarea gardurilor electrice pe segmentele împădurite ale autostrăzii, în zona Aciliu – Miercurea Sibiului.

 „Acestea nu sunt periculoase pentru animale și reprezintă o soluție eficientă de protecție a urșilor, dar și a oamenilor care circulă pe autostradă și riscă să fie implicați în accidente rutiere, din cauza urșilor intrați pe carosabil”, se mai arată în comunicat.

Cei doi urși accidentați mortal pe A1, în județul Sibiu, erau exemplare de aproximativ 100 de kilograme, cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani. Specialiștii spun că animalele migrează în această perioadă în căutare de ghindă.

„Din păcate, urşii nu sunt opriţi de garduri pentru că sunt foarte buni căţărători, deci este nevoie de alte măsuri”, au mai transmis reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP)  Braşov.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri