Shell își abandonează pentru moment operațiunile din zona arctică

Compania petrolieră a anunțat ieri că va opri forajul din Marea Chukchi, Alaska, din cauza resurselor limitate de petrol și gaze identificate aici de-a lungul verii. Shell a cheltuit până acum 7 miliarde de dolari pentru explorarea potențialului de hidrocarburi din zona arctică, însă a întâlnit o rezistență puternică din partea ONG-urilor de mediu. Acestea au acuzat compania că planurile sale distrug ecosistemul și accelerează schimbările climatice.

146946

„Shell va înceta activitățile de explorare din largul statului Alaska pentru viitorul previzibil. Decizia a fost luată ținând cont de rezultatele obținute în puțul Burger J, de costurile mari associate proiectului și de legislația provocatoare și imprevizibilă care reglementează operațiunile din largul statului Alaska. „, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții companiei au lăsat însă să se înțeleagă că există posibilitatea ca, în viitor, Shell să reia forajul în altă parte a bazinului arctic. Marvin Odum, Directorul Operațiunilor Shell din SUA, a precizat:

Shell continuă să vadă un potențial important de exploatare în acest bazin, iar zona s-ar putea dovedi de o importanță strategică pentru Alaska și Statele Unite. Totuși, rezultatele explorării acestei părți a bazinului sunt dezamăgitoare.

Decizia Shell, lăudată de ONG-urile de mediu

Greenpeace a desfășurat de-a lungul ultimilor ani campanii ample împotriva intențiilor Shell de a fora în zona arctică. În urma anunțului de ieri, John Sauven Directorul executiv al Greenpeace UK, a declarat:

Companiile petroliere au suferit o înfrângere totală. Ei au avut bugete de miliarde; noi am avut o mișcare de milioane. De 3 ani de zile îi confruntăm, iar oamenii au câștigat.

Marissa Knodel, reprezentant al organizației Friends of the Earth, a făcut presiuni asupra guvernului american pentru a stopa inițiative viitoare similare:

Decizia Shell a transmis un mesaj important: forajul în zona arctică e prea periculos și scump și de aceea ar trebui oprit. Riscurile sunt prea mari pentru mediu și nici măcar o companie de talia Shell nu își poate asuma un pariu care ar putea exacerba schimbările climatice. Petrolul și gazele din zona arctică nu mai pot fi arse într-o lume constrânsă de emisiile de carbon, ele ar trebui să rămână în pământ. Anunțul Shell dă oportunitatea administrației Obama să-i retragă autorizația de forare și să nu mai dea astfel de autorizații companiilor în viitor.

ONG-urile de mediu au făcut presiuni asupra Președintelui Obama pentru a bloca inițiativele companiei Shell. Totuși, Administrația Obama a permis forajul, fiind aspru criticată pentru aceasta.

 

Citește și:

Protest inedit: urs polar uriaș în fața sediului Shell

Shell reia forajul pentru petrol în zona arctică

spot_img

Ultimele știri